Porouchaný Starliner je zpátky na Zemi, posádka zůstává ve vesmíru

Porouchaný Starliner je zpátky na Zemi, posádka zůstává ve vesmíru (zdroj: ČT24)

Problémová vesmírná loď Starliner americké společnosti Boeing v sobotu úspěšně přistála na Zemi. Plavidlo se vrátilo bez posádky – dva astronauti, které na orbitu vyvezlo letos v červnu původně na osmidenní misi, zůstanou na ISS až do února příštího roku, kdy se vrátí v lodi konkurenční firmy SpaceX.

„Při návratu do atmosféry se vyskytly jisté problémy, včetně dalších potíží s tryskami, ale Starliner přistál na jedničku,“ komentoval návrat lodi vedoucí programu komerčních letů s posádkou NASA Steve Stich.

Šest hodin po odletu z ISS přistál Starliner v areálu raketové střelnice White Sands Missile Range v Novém Mexiku, pouštní tmou sestupovala loď s pomocí autopilota. Kamery na vesmírné stanici a dvojice letadel NASA zachytily modul, jak se přibližoval k zemi. „Dobré přistání, docela úžasné,“ řekla řídicímu středisku mise astronautka Sunita Williamsová, která dosednutí Starlineru sledovala z vesmírné stanice asi 420 kilometrů nad Čínou.

„Všichni máme z úspěšného přistání radost. Ale pak je v každém z nás kousek, který si přeje, aby to bývalo dopadlo tak, jak jsme si naplánovali,“ řekl vedoucí programu Stich na tiskové konferenci po přistání a dodal, že rozhodnutí nenechat astronauty na palubě považuje i nadále za správné.

Příliš riskantní

Starliner odstartoval k první posádkového misi letos 5. června z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Dlouho očekávaný testovací let provázely závady i několikaleté odklady. První zkušební bezposádková mise Starlineru v roce 2019 dopadla tak špatně – loď kvůli chybám softwaru nedoletěla k vesmírné stanici – že se musela opakovat o tři roky později. Následující problémy vyústily v ještě větší zpoždění projektu a opravy za více než miliardu dolarů.

Problémy Starliner neopustily. Původní plán současné mise počítal s tím, že dva ostřílení veteráni NASA Barry Wilmore a Sunita Williamsová stráví na ISS osm dní. Selhání naváděcích trysek lodi při příletu ke stanici ale rozproudilo několikaměsíční diskusi mezi NASA a Boeingem ohledně bezpečného návratu. Nakonec padlo rozhodnutí, že návrat astronautů lodí Starliner by byl příliš riskantní.

Starliner je výsledkem programu, v rámci kterého si NASA před deseti lety objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. První let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, loď stejného typu na konci tohoto měsíce odstartuje k ISS, aby dva trosečníky vrátila příští rok v únoru zpátky na Zemi.