SpaceX zničí ISS, dostane na to 20 miliard korun

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dá společnosti SpaceX, kterou vlastní miliardář Elon Musk, 843 milionů dolarů, což je v přepočtu téměř dvacet miliard korun, aby vybudovala zařízení, které by mělo po roce 2030 změnit dráhu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) tak, aby zamířila do atmosféry Země, kde shoří.

NASA vydala krátkou, ale důležitou zprávu v noci ze středu na čtvrtek. „Společnost SpaceX bude vyvíjet kosmickou loď schopnou vyvést stanici z její oběžné dráhy, NASA ji po dokončení vývoje převezme do vlastnictví a bude ji provozovat po celou dobu její mise. Očekává se, že se toto zařízení spolu s vesmírnou stanicí v rámci procesu návratu do atmosféry destruktivně rozpadne,“ uvedla NASA.

Provoz ISS plánuje NASA ukončit okolo roku 2030, detaily zatím neupřesnila – záleží ale mimo jiné právě na tom, jak rychle půjde vývoj destruktivního zařízení. Změnit cíleně dráhu ISS nebude vůbec snadné, celá stanice má hmotnost asi 420 tun.

Rozpad ruského satelitu

Ve středu pak trosky z ruské družice ovlivnily chod na ISS. Náhlý rozpad ruského satelitu donutil astronauty přemístit se do kosmických lodí. Podle agentury Reuters to uvedla NASA. Není ale jasné, co způsobilo potíže satelitu, který je už několik let nefunkční.

Rozpad nastal podle amerických úřadů ve středu kolem 18:00 SELČ. Americké velitelství vesmírných operací uvedlo, že zaznamenalo stovku kusů rozpadlého satelitu. Podle velitelství nyní tyto trosky nepředstavují hrozbu, situaci však nadále monitoruje.

Ústředí NASA vydalo varování pro astronauty na ISS ve čtvrtek ve 03:00 SELČ. Podle pravidel se astronauti uchýlili do vesmírných lodí, kterými přiletěli na ISS, aby stanici v případě nouze mohli rychle opustit. Zhruba po hodině se mohli vrátit k obvyklé činnosti.

Situaci zaznamenala i specializovaná firma LeoLabs, podle níž se z ruského satelitu uvolnilo přes sto kusů trosek. Firma uvádí, že šlo o družici RESURS-P1. Ta byla vypuštěna v roce 2013 pro pozorování Země. Podle agentury Reuters byl satelit vyřazen z provozu v roce 2022.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos, které satelit patřil, situaci pro agenturu Reuters nekomentovala. Podle odborníků, které agentura Reuters oslovila, mohlo dojít například k explozi zbytků paliva. „Těžko se mi věří, že by použili (Rusové) tak velký satelit jako cíl pro raketu proti satelitům,“ uvedl specialista Jonathan McDowell. Připomněl tak situaci z roku 2021, kdy Moskva sestřelila svůj vlastní satelit za použití rakety, což vyvolalo silnou kritiku.

Třicet let na oběžné dráze

Vesmírná stanice, která je v provozu s posádkou už 24 let, je unikátní vědeckou platformou, na níž astronauti provádějí experimenty v různých oblastech výzkumu. Spektrum je nesmírně pestré: od věd o Zemi a vesmíru, biologie, lidské fyziologie, fyzikálních věd až po testování technologií, které na Zemi nejsou možné.

Posádky za téměř čtvrt století provedly víc než 3300 experimentů v mikrogravitaci. Stanice je také základním kamenem vesmírného obchodu, od partnerství s komerčními posádkami a nákladní dopravou, až po komerční výzkum a bádání v národních laboratořích. Zkušenosti získané na palubě Mezinárodní vesmírné stanice podle NASA pomáhají „předávat pochodeň poznání budoucím komerčním stanicím“.