Na ISS je stav nouze, astronaut v dekompresi, odvysílala omylem NASA

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v noci na čtvrtek omylem odvysílal simulaci záznamu, podle něhož astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. To vyvolalo na sociálních sítích vlnu spekulací o tom, zda se na ISS nestalo něco mimořádného.

Asi 28 minut po půlnoci středoevropského času začal kanál NASA na YouTube vysílat zvuk, který naznačoval, že jeden ze členů posádky pociťuje následky dekomprese.

Podle kopie zvukového záznamu, která začala kolovat po sociálních sítích, ženský hlas v nahrávce žádá členy posádky, aby „vrátili velitele zpět do skafandru“, zkontrolovali mu puls a poskytli kyslík. Později stejný hlas říká, že další prognóza je „slabá“.

Několik nadšenců na záznam okamžitě upozornilo na sociální síti X s poznámkou, že na ISS došlo k vážné nouzové situaci. A tato informace se začala po X a Facebooku rychle šířit. „Senzaci“ nicméně vyvrátila přímo posádka stanice, podle níž nahrávka byla omylem odvysílaným záznamem simulace, kdy si členové posádky a pozemní personál procvičují různé scénáře situací, k nimž by na ISS mohlo dojít. „Na Mezinárodní vesmírné stanici k žádné nouzové situaci nedošlo,“ zarazila posádka spekulace v příspěvku na X.

Dekompresní nebo také kesonovou nemoc způsobují bublinky dusíku či jiného plynu v krevním řečišti v důsledku změny atmosférického tlaku. Tento stav může ovlivnit centrální nervový systém a skončit smrtí.

Členové posádky na ISS v době vysílání audia spali a čekal je výstup do kosmu.