Češi, které zasáhl výbuch plynu na Slovensku, nebyli vážně zraněni

Žádný z Čechů, které zasáhl výbuch plynu na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčníkom, není vážně zraněn. Řekl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Postupně se vracejí do Česka. Na chatě pobývaly děti z Prahy, které se tam účastnily horolezeckého tábora, napsal v úterý server pluska.sk. Ministerstvo zahraničí mělo informace o devíti zraněných českých občanech, z nichž sedm byly děti.

Hasičům výbuch plynu nahlásili v úterý po 08:30. Podle policie explodoval sporák, který byl napojený na plynovou bombu. „Objekt je dvojpodlažní a s rozměry šest krát deset metrů. Polovina chaty by měla být zřícená. Na místě se nacházelo třináct osob, tři dospělí a deset dětí,“ řekl agentuře TASR mluvčí hasičů v Trenčínském kraji Marián Petrík. Záchranná zdravotní služba na místo vyslala pozemní i letecké záchranáře, kteří podle ní ošetřili dva dospělé a sedm dětí.

Podle Zuzany Turočekové ze slovenské Vrtulníkové záchranné zdravotní služby (VZZS) byla nejvážněji zraněná jedenáctiletá dívka české národnosti, která utrpěla poranění obličeje. Zlomený nos byl nejvážnějším zraněním také podle českého ministerstva zahraničí.