Na Zemi přistála loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty. Kvůli počasí museli na návrat čekat několik dnů navíc

Na Zemi přistála vesmírná loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou, která se po pěti měsících vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Loď přistála v noci v moři u pobřeží Floridy.

Let od ISS na zemský povrch trval devatenáct hodin, Crew Dragon přistál v moři poblíž města Tampa kolem deváté hodiny večer místního času. „Jsme rádi, že jsme doma,“ hlásila potom velitelka mise Nicole Mannová.

Posádka – v níž kromě Američanky Mannové byl ještě další Američan Josh Cassada, Japonec Kojči Wakata a také Ruska Anna Kikinová, která byla po dvou desetiletích první Ruskou na palubě americké vesmírné lodi – se ale na rodnou planetu vrátila o několik dní později, než předpokládala. Návrat se musel odložit kvůli nepříznivému počasí v zóně přistání.

ISS po odletu čtyř astronautů neosiřela, zůstává na ní sedm lidí – po třech ze Spojených států a Ruska a jeden ze Spojených arabských emirátů.

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem americké NASA, ruského Roskomosu, evropské ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením rozsáhlých protiruských sankcí ale dala Moskva najevo, že pro ni ISS nemá dlouhodobou budoucnost. Chce vybudovat svou vlastní vesmírnou stanici.