Crew Dragon odstartoval. První soukromá loď s lidmi ukončí závislost USA na Rusku

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley s novou lodí Crew Dragon odstartovali do vesmíru. Zahájili éru soukromých letů a ukončili devítiletou závislost USA na ruských lodích Sojuz při přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tam přistanou v neděli v 16:29 SELČ. Ve středu večer odlet zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky.

Dvě a půl minuty po startu ve 21:22 našeho času se od nosiče Falcon 9 odpoutal první stupeň, který poté úspěšně přistál na prámu Of Course I Still Love You v Atlantickém oceánu. První stupně SpaceX využívá k opětovným startům.

Po odpojení prvního stupně převzal práci druhý raketový stupeň, od kterého se po zhruba šesti minutách loď odpoutala. Od tohoto okamžiku se o další let k ISS stará již výhradně loď Crew Dragon.

Pokud vše půjde podle plánu, Crew Dragon na orbitálním komplexu přistane 19 hodin po startu, v neděli v 16:29 SELČ. Před spojením s ISS se bude loď několikrát přibližovat a oddalovat a bude testovat ovladatelnost i další parametry.

Posádka bude mít mimo jiné symbolický úkol dovézt na Zemi americkou vlajku. Tu poprvé do vesmíru vzali astronauti z prvního raketoplánu a na ISS ji v roce 2011 zanechala ta poslední.

Start Crew Dragon s komentářem odborníků (zdroj: ČT24)

Behnken s Hurleym vzlétli americkou lodí poprvé právě po devíti letech od konce programu raketoplánů. NASA proto také tuto událost označila jako Launch America (Start Amerika).

Historické na letu je i to, že do vesmíru dostane lidskou posádku poprvé soukromý dopravce. Crew Dragon i nosná raketa Falcon 9 patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

Jeden nebo čtyři měsíce na ISS

Crew Dragon je velmi silně automatizovanou lodí. Astronauti v ní mají pouze tři dotykové obrazovky, 38 tlačítek a jednu páčku.

Let je stále ještě testem nové lodě. Zatím se neví, kolik času Behnken a Hurley na ISS stráví. Zda to bude jeden nebo čtyři měsíce, závisí na tom, jak dobře si jejich Crew Dragon povede, ale také na stavu další pilotované lodě, kterou SpaceX připravuje pro první, už provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1. 

SpaceX vyrobila i obleky astronautů. Zajišťují komunikaci, cirkulaci vzduchu, teplotu a tlak.

obrázek
Zdroj: ČT24