Start kosmické Crew Dragon se odkládá kvůli špatnému počasí. K ISS pravděpodobně vycestuje v sobotu

Události ČT: Start kosmické Crew Dragon se odkládá kvůli špatnému počasí (zdroj: ČT24)

Start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon, ve které měli astronauti z NASA vycestovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se odkládá kvůli špatnému počasí. Loď měla původně odstartovat v 22:33 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, na její palubě byli připraveni astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley. Crew Dragon měla jako první americká loď po devíti letech dopravit astronauty na ISS. Stále ještě existuje šance, že se raketa odstartuje v sobotu, konkrétně ve 21:22 SELČ.

Kromě toho, že Američané po dlouhé době nemají letět v ruské lodi Sojuz ani z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, šlo - a jde - o významnou událost i z jiného hlediska. Poprvé totiž do vesmíru má dostat lidskou posádku soukromý dopravce. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

NASA se stala závislou na ruské vesmírné agentuře Roskosmos po ukončení programu raketoplánů v polovině roku 2011. Zbavit se této závislosti je pro Američany nejen otázkou prestiže, ale i nákladnosti.

Mluvčí NASA Stephanie Schierholzová nedávno sdělila, že místo pro jednoho astronauta v Sojuzu bude na plánovaný podzimní let stát více než 90 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun).

Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley podle Michala Václavíka z České kosmické kanceláře na Floridě pobývají již týden. „Postupně si nacvičili všechny procedury, které je budou v dnešním (středečním) finále čekat … už si vyzkoušeli nástup do kosmické lodi, skafandry,“ vylíčil Václavík.  

Douglas Hurley (vlevo) a Robert Behnken
Zdroj: Kim Shiflett/Nasa/ČTK/ZUMA

Astronauti se rozloučili s rodinami

Ve středu okolo sedmé hodiny SELČ se astronauti rozloučili se svými rodinami a dalšími lidmi, kteří sledovali jejich odjezd. Následně se v autech přesunuli k rampě 39A, kde kosmická loď stojí.  Behnken a Hurley před odjezdem rovněž hovořili s Muskem a ředitelem NASA Jimem Bridenstinem.

Ve vesmírném středisku byl přítomen také americký viceprezident Mike Pence, start rakety údajně z floridského pobřeží sledoval i šéf Bílého domu Donald Trump. Předstartovní přípravy zahrnovaly mimo jiné prověrky skafandrů posádky, včetně kontroly jejich těsnosti.

Obleky, které vyvinula přímo společnost SpaceX, svým nositelům zajišťují komunikaci, cirkulaci vzduchu, teplotu a tlak. Tři minuty po zažehnutí motorů Falconu 9 se měl podle plánu oddělit první stupeň rakety, který měl následně po dalších sedmi minutách dopadnout na Zemi, na plovoucí plošinu pojmenovanou: Samozřejmě, že tě stále miluji.

  • 22:33 – Zážeh motorů.
  • 22:36 – Oddělení prvního stupně.
  • 22:43 – Přistání 1. stupně.
  • 22:45 – Oddělení Crew Dragon od 2. stupně.

Po dalších dvou minutách se měl oddělit i samotný Crew Dragon a vyrazit na svoji cestu k ISS, což se nakonec nestalo. Podle šéfredaktora serveru Kosmonautix Dušana Majera usedli astronauti do křesel kosmické lodi Crew Dragon už přibližně dvě hodiny před očekávaným momentem. Hlavní shon ale začal už zhruba pět hodin před startem, doplnil Václavík. „Proběhne kontrola skafandrů a tak dále,“ řekl pro ČT šéfredaktor dříve odpoledne.

„Zhruba devět minut po startu se astronauti dostanou na oběžnou dráhu a poté se začnou chystat na přílet k mezinárodní kosmické stanici,“ popsal plán mise Majer s tím, že se posádka během té doby měla stihnout nejen najíst a vyspat, ale také provést řadu testů. 

Šance na příznivé počasí byly padesátiprocentní

Středeční odlet ovšem zmařila nejistá povětrnostní situace. Podle serveru Spaceflight now šest hodin před plánovaným vypuštěním byly šance na příznivé počasí padesátiprocentní.

Nad Kennedyho vesmírným střediskem se vznášela šedivá mračna, z nichž místy pršelo. Kromě toho se u břehů Jižní Karolíny zformovala bouře Bertha, která by mohla zasáhnout do zón případné trajektorie Crew Dragonu při nouzovém přerušení letu.

Let, který by se měl nově odehrát v sobotu, bude stále ještě testem nové lodě. Zatím se neví, kolik času Behnken a Hurley na ISS stráví. Zda to bude jeden nebo čtyři měsíce, závisí na tom, jak dobře si jejich Crew Dragon povede, ale také na stavu další pilotované lodě Crew Dragon, kterou SpaceX připravuje pro první, už provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1.

Roky příprav a testů

Podle Majera startu předcházely roky zkoušek, příprav a testů, ve kterých se ověřovala funkčnost všech jednotlivých systémů. „Asi nejviditelnější test proběhl v loňském roce, kdy to byla nepilotovaná testovací mise lodi Crew Dragon, která dorazila k mezinárodní kosmické stanici a zhruba týden po startu se bez problémů vrátila,“ popsal.

„Z hlediska bezpečnosti byla velice důležitá zkouška, která proběhla letos v lednu – a to byl test záchranného systému za letu,“ dodal Majer.

Dušan Majer k prvnímu letu SpaceX do vesmíru s lidmi (zdroj: ČT24)

SpaceX má při rozhodnutí o odložení startu poslední slovo, tvrdí Kolář

Startu rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon se věnoval i pořad Události, komentáře. Podle ředitele České kosmické kanceláře Petra Koláře má poslední slovo při rozhodnutí o odložení startu společnost SpaceX.

„V tomto případě platí, že NASA hraje roli zákazníka, který si objednal dopravu na vesmírnou stanici ISS. V tom je to revoluční. Zatímco dříve si to zařizovala sama, při tomhle letu poprvé oslovila soukromou společnost,“ uvedl Kolář.

Před sobotním startem budou astronauti v mezidobí odpočívat, proběhnou technické kontroly rakety a jiné přípravy. Na otázku, zda by si před dvaceti lety dokázal představit let soukromou kosmickou lodí do vesmíru, Kolář odpověděl záporně. Podle něho si to tehdy nedokázal představit nikdo na světě.

„V roce 2000 se pár lidí v NASA akorát snažilo o něco, čemu se tehdy říkalo Komerční program kosmických letů. Byl to počátek ideje, která měla mnoho odpůrců a následovníků, a byla to dlouhá revoluční cesta, která vede až sem. Myslím, že každý, kdo na ní měl nějaký podíl, cítí velkou satisfakci,“ dodal Kolář.

Události, komentáře: Středeční let kosmické lodi Crew Dragon k ISS neodstartoval (zdroj: ČT24)