Na tlak poptávky nereagují ceny, říká Prokop. Jurečka čeká, že u řady základních potravin zdražování přestane

Události, komentáře: Proč jsou potraviny drahé (zdroj: ČT24)

Za vysoké ceny potravin mohou podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) neúměrné marže ve výrobním řetězci potravin. Trh cen zkoumá i antimonopolní úřad, zjištění by mělo být známo v polovině května. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře uvedl, že viníka nelze hledat u zemědělců, růst cen základních potravin by se ale měl zastavit. Spolu s ním debatovali sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research a Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

„Prstem se ukázat nedá, sešlo se více faktorů,“ vysvětluje vicepremiér Jurečka růst cen potravin v Česku. „Podání ministra Nekuly k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je namístě, některé položky se vymykaly středoevropskému průměru. To jsou momenty, kdy by úřad měl více dohlížet na trh,“ dodává Jurečka. U zemědělců se ale prý viník hledat nemůže.

Jurečka odmítá státní intervenci do cen, jak navrhují odbory. „V Maďarsku se ukázalo, že to krátkodobě může přinést pozitivní efekt pro zákazníka, ale dlouhodobě to znamená velký problém, rozkolísá to trh, nabourá vazby,“ říká. Podle Špicara je vhodné nechat nejprve vládu pracovat, ať prošetří, má-li podezření, že se někdo nechová tak, jak má. K regulaci cen podle něj doba ještě nedozrála.

Jurečka podotýká, že klesají ceny zemědělských komodit či náklady na energie. V příštích měsících by se to podle něj mohlo projevit minimálně v tom, že se zastaví růst cen základních potravin, možná u některých dojde i k nepatrnému snížení. „Má to ale vždy nějakou setrvačnost, někteří pekaři třeba dělali výrobu s mírou ztráty,“ doplnil Jurečka.

Obecně předpokládá, že by v druhé polovině roku měla zpomalit inflace. „Situace by se pro české domácnosti měla v druhém pololetí zlepšit,“ konstatoval ministr.

Prokop: Potraviny z dovozu zdražily méně než ty české

Podle sociologa Prokopa momentálně nejvíce šetří senioři, část domácností výrazně snížila výdaje. „Je tlak poptávky, ale není reakce v cenách. Český trh je pravděpodobně hodně koncentrovaný, chybí konkurence. Potraviny z dovozu zdražily méně než ty české,“ říká.

Vláda podle Prokopa musí zvažovat, jak měnit daně, DPH a daň z příjmu, změnami bude podle něj zasažena nejméně chudší část populace s dětmi.

„Klesly ceny energií a mírně narostly příjmy, nálada se trochu zlepšila, ale část domácností je pořád zadlužena. Priorita by měla být snížení inflace,“ dodává sociolog.