Na Lounsku utonuly dvě děti, jejich těla se našla až po hodině a půl

Události: Tragédie na koupalištích v Lounsku a Ostravě (zdroj: ČT24)

Tragicky skončily tento týden výjezdy k tonoucím. Na Lounsku se v úterý utopily dvě malé děti. V pondělí zase záchranáři sedm a devět minut oživovali dvě dívky, které tonuly v Ostravě a skončily v kritickém stavu.

Podle informací České televize byly dvě děti nejdříve pohřešované. Zhruba po hodině a půl se jejich těla našla v nádrži v Klučku na Lounsku. Děti měly mít i dospělý dozor, nejednalo se ale o rodiče.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti,“ uvedl policejní mluvčí Ústeckého kraje Kamil Marek.

„Zasahovala letecká záchranná služba i pozemní posádka. Vzhledem k vyšetřování tragické události u dvou nezletilých osob v tuto chvíli nemůžeme poskytnout žádné bližší informace,“ dodal mluvčí Záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

Podle informací ČT šlo o sourozence ve věku osm a deset let. Na plavce v bývalé požární nádrži patřící obci nedohlížejí plavčíci. Koupání je tu podle nápisů na vlastní nebezpečí. Až do odvolání bude areál uzavřen.

„Tento typ neoficiálního koupaliště nesplňuje bezpečnostní parametry. Pokud tam není hlídaná průhlednost vody, tak záchrana, nebo zpozorování tonoucí osoby dole může být komplikované a nikdo si ho nevšimne. Nefunguje to tak, že tonutí je cákání a volání o pomoc, tonutí je rychlá a tichá smrt,“ dodává soudní znalec Jan Sedláček.

Dívky z Ostravy jsou v kritickém stavu

Už v pondělí se stalo neštěstí na koupališti v Ostravě Porubě. Kolem půl šesté odpoledne se tady topily dvě devatenáctileté dívky. Podle informací z fakultní nemocnice jsou stále v kritickém stavu.

„První posádka dorazila zhruba sedm osm minut po nahlášení události. Při příjezdu na místo byly obě slečny resuscitovány,“ řekl mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Hampl.

Zhruba po pěti minutách bez kyslíku nastupují u tonoucího nevratné změny v činnosti mozku. Resorty zdravotnictví a vnitra teď jednají o lepším zabezpečení koupališť i vzdělávání plavčíků.