Za tragédii na koupališti v Českém Dubu dostal táborový vedoucí podmínku

Události v regionech: Podmínkou potrestal soud táborového vedoucího, který podle verdiktu zavinil smrt dítěte (zdroj: ČT24)

Podmíněný trest dostal od soudu někdejší vedoucí letního dětského tábora, během kterého se utopil chlapec. Verdikt ale zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou. Vstoupí-li rozsudek v právní moc, bude muž muset také zaplatit odškodnění za duševní útrapy prarodičům utonulého dítěte a nahradit škodu Všeobecné zdravotní pojišťovně – celkem přes 1,6 milionu korun. Devětatřicetiletého muže uznal soud vinným z usmrcení z nedbalosti, zač mu mohlo hrozit i mnohaleté vězení. Sám svoji vinu připustil jen částečně.

Trest, který Okresní soud v Liberci obžalovanému Tomáši Mádrovi nakonec udělil, je dvouletý se zkušební lhůtou na tři roky. K tomu musí zaplatit 1,4 milionu korun prarodičům utonulého chlapce a VZP 274 tisíc korun plus úrok z prodlení. Podmínku navrhl státní zástupce Kamil Látr, podle nějž je takový trest „adekvátní, je přiměřený a je zároveň dostatečně přísný“.

Obhajoba naopak navrhovala zproštění obžaloby. Argumentovala zejména tím, že Mádr nebyl hlavním vedoucím tábora, jehož účastníci se vydali na koupaliště.

Sám někdejší táborový vedoucí, který na vyhlášení rozsudku nepřišel, v závěrečné řeči, kterou sepsal, vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a všem se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentovala obžaloba. „Nesouhlasím s tím, co je mi kladeno za vinu v takovém rozsahu. Nezpůsobil jsem to já jako osoba přímo. Nesouhlasím, že jsem obviněn pouze já,“ uvedl ve svém vyjádření.

Podle soudkyně Jany Vodehnalové ale právě Mádr nesl odpovědnost. Tvrzení obžaloby, že na něj nepřešly povinnosti hlavního vedoucího, který šel v době návštěvy koupaliště s jiným dítětem k lékaři, soud odmítl.

„V rozporu s povinnostmi oddílového vedoucího ponechal dozor nad oddílem nejmladších chlapců hlavního vedoucího Libora Sity pouze na dvou praktikantech a sám dětem nevěnoval dostatečnou pozornost, když dobu přibližně od 16:44 do 16:59 trávil na terase přilehlého kiosku, přičemž v této době docházelo na koupališti k tonutí nezletilého chlapce, který byl neplavec,“ řekla soudkyně. Mádrovi také vyčetla, že zanedbal přípravu koupání – neseznámil se s podmínkami na koupališti, hloubkou vody, měl vymezit prostor pro plavce a neplavce a přesvědčit se o plaveckých schopnostech dětí.

Příbuzní utonulého dítěte nejsou s verdiktem spokojeni. „Pro mě je to nepřiměřený trest, protože je to cena života za podmínku,“ uvedla pozůstalá po vynesení rozsudku.

Bezvládného chlapce si nejdřív všimly děti

Tragédie se stala 6. července 2020 na koupališti v Českém Dubu, kam neplánovaně přišly děti z letního tábora. Podle soudu o tom, že se půjdou děti koupat, rozhodl Tomáš Mádr, který v té době zastupoval hlavního vedoucího.

Podle výpovědí samotných táborníků byl šestiletý neplavec na nafukovací duši, ze které spadl, když se o ni přetahovaly další děti. Že se topí, si ale zprvu nikdo nevšiml. Bezvládného těla si podle svědeckých výpovědí všimly dříve dívky z jiného oddílu než lidé, kteří měli dítě hlídat.

Chlapci pak přihlížející poskytli laickou první pomoc, na niž navázali lékaři intenzivní resuscitaci, ale přesto druhý den v nemocnici zemřel.