Na Karlovarsku sjel ze silnice autobus s dětmi. Ledovka komplikuje dopravu

V Česku se v noci na pondělí a ráno tvořila ledovka a ve vyšších polohách napadl další sníh. U Horní Blatné na Karlovarsku zasahovali hasiči u dopravní nehody autobusu, který se zadními koly dostal mimo vozovku. Cestovalo v něm šest dětí. Nehoda se obešla bez zranění. Policisté řešili několik drobných nehod i v Ústeckém kraji. Silničáři vyslali do terénu desítky posypových vozů, další větší problémy nezaznamenali.

Děti z autobusu, který havaroval u Horní Blatné na Karlovarsku, policisté odvezli služebním vozem. Hasiči zajistili autobus proti dalšímu pohybu. „Ke zranění osob či poškození autobusu nedošlo, po vyšetření nehody pomohou hasiči podsypáním kol a úpravou povrchu vozovky k bezpečnému vytažení zpět na vozovku,“ uvedli hasiči po půl deváté dopoledne na webu.

V noci na pondělí mrzlo a padal sníh. Ve vyšších polohách teplota klesla až na skoro minus jedenáct stupňů a i ráno v sedm bylo místy podle meteorologů až pod minus čtyři stupně. Varovali proto, že kvůli mrznoucím srážkám se může objevit ledovka. Podle informací policie byla například na silnicích druhé třídy na Prostějovsku či Orlickoústecku ledovka a na Trutnovsku náledí. Žádné větší problémy se ale podle silničářů nevyskytly.

Uzavře se silnice kolem Souše

Silnice v Libereckém kraji byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, ačkoli na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš se objevila vrstva nového sněhu. Na čtyřproudé silnici I/35 z Liberce na Turnov varovali silničáři před možnou námrazou. V poledne se v kraji uzavře silnice II/290 od Smědavy kolem přehrady Souš, sdělila na sociálních sítích krajská společnost Silnice LK. Přehrada je zdrojem pitné vody pro Jablonecko a Liberecko a kvůli zvýšenému riziku znečištění se vždy s prvním sněhem pro auta na zimu uzavírá.

V severní části Královéhradeckého kraje v noci také sněžilo. Na hřebenech Krkonoš napadlo asi pět centimetrů sněhu. Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách tak v pondělí ráno zůstávala slabá vrstva sněhu, ale hlavní silnice byly většinou po chemickém ošetření mokré. I na silnicích v Ústeckém kraji ležela místy slabá vrstva sněhu a sněžilo i na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem. Policisté v regionu řešili několik nehod, které se však obešly bez vážnějších zranění.

Do brněnských ulic ráno kvůli hrozbě náledí vyjely sypače, místy se tvořila mlha. Hromadnou dopravu v Brně a okolí ale trápil spíše hustý pondělní provoz než počasí. Na horských silnicích nižších tříd v Olomouckém kraji se místy podle silničářů drží sníh, protože i tam v noci opět sněžilo. V nižších polohách jsou cesty většinou holé a mokré. Ve Zlínském kraji silničáři varovali před namrzáním cest hlavně na Vsetínsku a Uherskohradišťsku, ale cesty jsou vlhké i jinde v regionu. Na Vysočině byly silnice ráno po chemickém ošetření mokré a s opatrností sjízdné.

Po mrazivém víkendu přijde oteplení

Přes den se podle meteorologů oteplí, na Moravě bude až osm stupňů nad nulou. V noci na úterý se mohou objevit namrzající mlhy. Noční teploty budou mezi plus jedním a minus třemi stupni. Přes den pak může být až sedm stupňů. Ve středu bude zřejmě přes noc mezi plus třemi a minus jedním stupněm a ve dne dva až šest stupňů.

Po zbytek týdne bude ještě tepleji. Noční teploty od čtvrtka až do začátku dalšího týdne budou většinou mezi nulou až plus čtyřmi stupni, jen při zmenšené oblačnosti mohou klesnout na minus dva stupně. Přes den bude ve čtvrtek a pátek mezi čtyřmi až osmi stupni a o víkendu čtyři až devět stupňů.

Po většinu týdne bude zataženo až oblačno. Jen místy může být přechodně polojasno. Na některých místech bude pršet či mrholit a na horách může také sněžit nebo bude padat sníh s deštěm.