Na české předsednictví čeká legislativa k osobním údajům, upozornila Vestagerová

Brífink po jednání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše s eurokomisařkou Margrethe Vestagerovou (zdroj: ČT24)

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pondělí jednal s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestagerovou. Česko by se podle ní během svého unijního předsednictví v druhé polovině roku mělo zaměřit na schválení klíčové legislativy týkající se umělé inteligence a způsobu nakládání s osobními daty. Na tiskové konferenci Bartoš uvedl, že diskutovali i o elektronické identitě, kybernetické bezpečnosti nebo transatlantické spolupráci.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž a místopředsedkyně Evropské komise Vestagerová zdůraznila, že Česko bude Evropské unii předsedat v době, kdy bude schvalována důležitá legislativa týkající se umělé inteligence nebo způsobu, jakým je nakládáno s daty unijních občanů. 

Podle ministra pro místní rozvoj Bartoše je důležité, aby se v otázkách kyberbezpečnosti jednotlivé členské země zaměřily nejen na dobrou legislativu, ale i na faktické řešení bezpečnosti občanů i EU jako celku. „Můžeme sdílet zkušenosti, lidské zdroje a i v rámci vzájemné spolupráce můžeme v budoucnu společně čelit reálnému nebezpečí,“ poznamenal.

Bartoš apeloval také na význam umělé inteligence, která má podle něj v Česku obrovský potenciál, je ale třeba brát v úvahu i jeho potenciální zneužití.  

Kyberbezpečnost a vysoké ceny energií jako priority předsednictví

Ministr zároveň zmínil, že evropské peníze určené na digitální nebo environmentální transformaci by se měly využít mimo jiné na pomoc menším a středním firmám a samosprávám. „Aby to nebyly pouze velké energetické projekty, ale abychom šli cestou koheze a vytvářeli zdravé podnikatelské prostředí, kde mají i ti střední šanci soutěžit na nejvyšší úrovni,“ dodal Bartoš.

Výkonná místopředsedkyně Evropské komise uvedla, že kromě schválení legislativy týkající se způsobu nakládání s daty občanů považuje za prioritu Česka v době předsednictví i aktuální otázky, například vysoké ceny energií.  Dále poznamenala, že Česká republika je podle ní dokonale vybavena pro oblast kybernetické bezpečnosti a má v tomto ohledu velké zkušenosti.

Jednání s Bartošem se měl zúčastnil i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), Vestagerovou čekalo také setkání s poslanci a senátory, program končí v historické budově Karolina na Karlově univerzitě, kde převezme zlatou pamětní medaili UK za výjimečný přínos v oblasti hospodářské soutěže a přednese krátký projev.