Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Události: Ministerstvo zkoumá případ opakovaného znásilnění dívky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.

Seznam Zprávy rovněž napsaly, že se již na Blažka kvůli postupu soudů obrátila poslankyně Barbora Urbanová (STAN). Soud totiž odůvodnil nízký trest mimo jiné tím, že prožité násilí nezanechalo na dívce vážnější následky, ta se přitom několikrát pokusila o sebevraždu.

Okresní soud podle Seznam Zpráv, které se kauzou zabývaly, nevlastnímu otci dívky za znásilnění a dětské porno původně vyměřil tříleté vězení a také odškodnění pro oběť ve výši 300 tisíc korun. Odvolací senát ale vyhověl mužovu odvolání a trest snížil na podmíněný. Podle posudku znalce nemělo opakované znásilňování na oběť „zásadní negativní dopad“.

Dívka ale serveru popsala, že se dlouhodobě potýká s psychickými problémy. V současnosti je hospitalizována na psychiatrii po pokusu o sebevraždu.

Urbanová, která se dlouhodobě zabývá pomocí obětem domácího a sexualizovaného násilí, proto po Blažkovi požaduje vysvětlení postupu soudů. „Zejména by mě zajímalo odůvodnění pro takto mírný trest za poškozený mladý život,“ napsala poslankyně ministrovi.

Na síti X Urbanová nastínila, že si vyžádá rozsudek a bude po Blažkovi žádat opravný prostředek. Podle serveru Novinky.cz muž dívku u znásilnění natočil. Potom ji začal vydírat, že video a fotografie zveřejní. K souloži a orálnímu sexu ji dle portálu nutil až pětkrát týdně, přestože byla nezletilá. Znásilňoval ji dva roky. „Vše vyjmenované na spodní hranici trestní sazby nelze v právním státě akceptovat,“ má jasno poslankyně.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v Brně si rozsudek vyžádalo z vlastní iniciativy. „Po jeho přezkoumání zváží možnost pro podání dovolání, která je však poměrně limitovaná zákonem stanovenými podmínkami pro podání tohoto mimořádného opravného prostředku," řekl Seznam Zprávám mluvčí NSZ v Brně Petr Malý.

Muž podle Novinek žádal o zmírnění trestu proto, že se musí starat o rodinu. Zároveň má ale několik exekucí. Odvolací soud mu s ohledem na jeho osobní a majetkové poměry vyhověl. Dívčina matka však následně serveru řekla, že sdílí s mužem domácnost pouze kvůli tomu, že jí situace zatím nedovolí s dalšími dětmi od něj odejít.

S dívkou je nyní v kontaktu iniciativa Pod svícnem, která řeší zajištění jejího ubytování a další právní pomoci. Zřizuje i sbírku.

„Dnes (ve čtvrtek) jsem hovořil s předsedou Krajského soudu v Brně a byl jsem ujištěn, že po doručení rozsudku soud ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí,“ reagoval na sociální síti X Blažek. Ministerstvo podle něj požádalo o to, aby mu soud zaslal spis. Pak se bude zabývat otázkou, zda byl porušen zákon.

Ministerstvo případ prověřuje týden

„Jen pokud byl porušen zákon, mohu podat k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Jinou kompetenci s ohledem na ústavní dělbu moci nemám,“ upozornil Blažek. Dodal, že před seznámením se se spisem nemůže případ hodnotit.

Ministerstvo doplnilo, že se o případu dozvědělo před týdnem a začalo jej hned prověřovat. „Využíváme k tomu všech našich kompetencí, zejména v rámci dohledu nad soudy. Jakmile bude případ prošetřen, bude možné zvážit další postup ve věci,“ napsalo.

Kvůli rozsudku se v úterý 23. ledna od 18:00 uskuteční před ministerstvem spravedlnosti demonstrace, kterou svolaly organizace Konsent a Amnesty International. „Tento případ je jen další z mnoha, kde se ukazuje, že naše justice selhává při poskytnutí spravedlnosti obětem. Nemůžeme nadále mluvit jen o excesu. Soudci a soudkyně, kteří soudí sexualizovanou trestnou činnost, nemají povinnost se v této problematice vzdělávat,“ sdělili podle Seznam Zpráv organizátoři protestu.

Ministerstvo zároveň loni představilo analýzu, podle které je v Česku přes osmdesát procent pachatelů znásilnění odsouzeno k trestu vězení. Jenže pod současnou definici tohoto trestného činu spadá jen část sexuálních útoků. Podle organizací pomáhajících obětem odchází každý druhý pachatel sexuálního násilí od soudu s podmínkou.

„Například sexualizované násilí na dětech se nestíhá jako znásilnění ve třetím odstavci, kde jsou opravdu vysoké sazby, ale jako pohlavní zneužití. Nebo znásilnění v partnerství se stíhá jako domácí násilí, ne jako znásilnění, kde jsou opět jiné sazby,“ tvrdí advokátka a zakladatelka organizace Bez trestu Lucie Hrdá.

Přísnější trestání má přinést novela zákona, kterou teď bude projednávat sněmovna. Zavádí nový trestný čin sexuální útok a rovněž pravidlo, že všechny sexuální praktiky spáchané na dítěti do dvanácti let budou automaticky považované za znásilnění nebo právě sexuální útok.