V Praze začne fungovat první centrum pro oběti sexuálního násilí

V Praze se 22. ledna otevře první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Středisko PORT v pražském Břevnově nabídne krizovou pomoc, ošetření, poradenství i terapie. K dispozici bude také krizový byt. Zařízení vybudovala a otevřela organizace proFem. Podle její ředitelky Jitky Polákové může centrum ročně pomoci tisícovce klientek a klientů. Finance zatím středisko jisté ale nemá.

Zkušenost se sexuálním obtěžováním a nějakou formou sexuálního násilí má v Česku 54 procent žen. Ukázal to aktuální průzkum, jehož podrobné výsledky se proFem chystá zveřejnit v únoru. Podle zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové se policii minulý rok ohlásilo přes devět set případů znásilnění, dosud zatím nejvíc.

„K otevření centra nás vedla potřeba z terénu. Zjistily jsme, že pro klientky nejsou žádné služby, které by se daly využít… Medicína dá fyzicky do pořádku, psychické následky jsou ale na celý život. Potřeba je terapie, krizová intervence a pokusit se trauma zpracovat. Systém tomu ale brání. Je nastaven tak, že s obětí pracují lidé, kteří nemají pojem o traumatu,“ popsala Poláková.

Oběti v centru dostanou krizovou pomoc. V nabídce je psychoterapie, sociální i právní poradenství. Možné bude základní ošetření i odběr a uchování genetických vzorků pro případné důkazní řízení i zajištění advokátního zastoupení. Ordinace začne fungovat na přelomu února a března. Nechybí místnost, kde bude policie případně moci provést výslech. K dispozici bude od dubna či května krizový byt.

Příchozím se nejdřív bude věnovat krizová interventka. Zmapuje, jaká pomoc je potřeba. Poté bude následovat cílená podpora, řekla šéfka proFem. Služby jsou určeny pro lidi nad šestnáct let, ženy i muže. Ti představují osm až deset procent klientů organizace proFem. Personál střediska tvoří jen ženy.

Financování centra

Na roční provoz je potřeba osmnáct milionů korun. Celou sumu organizace ještě nemá, služby proto spouští postupně. Stát a samosprávy poskytují dotace, peníze jsou i od dárců a z grantů. Peníze na centrum poskytly norské fondy.

„Financování specializovaných služeb je nesystémové. Ambicí má být nastavit jisté, trvalé a udržitelné financování služeb. Máme ambici dostat psychosociální a krizové služby do systému, aby organizace nemusely ve stresu každý rok prosit o peníze a obcházet mnoho partnerů,“ uvedla zmocněnkyně. Ministerstvo práce připravuje novelu o sociálních službách, která má financování nastavit.

Podle poslední zprávy evropské sítě proti násilí WAWE nejsou v Česku služby pro oběti sexuálního násilí dostupné. Chybí centrum pomoci i krizová linka. Zmiňuje to také tři roky schválená národní strategie rovnosti žen a mužů s opatřeními na deset let. Tento dokument počítá se zřízením služeb ve čtyřech velkých městech i s krizovou linkou a osvětou.