TÉMA

Konsent

„Ne znamená ne.“ Změna definice znásilnění prošla ve sněmovně prvním čtením

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila sněmovna. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestané pohlavní zneužití. Novelu nyní čeká posouzení v ústavně-právním výboru.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:33|

Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:39|

Je nutné změnit navrženou úpravu peněžitých trestů za znásilnění, uvedl Blažek. Očekává diskusi

Z dosavadní diskuse o nové právní definici znásilnění vyplynulo, že je nutná změna navrhovaného textu o ukládání peněžitých trestů. Uvedl to v neděli na Twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který bude v úterý o právní úpravě znásilnění jednat s představiteli všech poslaneckých klubů. Ministerstvo spravedlnosti v obou připravených variantách novely trestního zákoníku počítá s tím, že za znásilnění i další sexuální trestné činy budou soudy moci v širší míře ukládat peněžité tresty. A to i u závažnějších případů, například za znásilnění dítěte.
25. 6. 2023|

Za hvízdání na ženu mohou v Belgii doplatit. Na obtěžující v ulicích číhá policie v přestrojení

Belgické úřady se už druhý rok snaží bojovat proti obtěžování žen na veřejnosti, a to nejen fyzickému, ale i slovnímu. Policie v Lutychu na to vyčlenila dokonce zvláštní tým a s výsledky je spokojená. Podobnou jednotku teď zřizují i další města. Věří, že svými akcemi muže od nepatřičných poznámek na adresu žen odradí. Podle organizací na ochranu ženských práv to ale zdaleka nestačí.
22. 6. 2022|

Charita pomáhá na Ukrajině různými způsoby, tvrdí generální vikář Balík po polarizujícím blogu Duky

Velkou pozornost vzbudil před několika dny blog kardinála Dominika Duky, v němž se mimo jiné vyjádřil k problematice znásilnění na válkou zmítané Ukrajině. Text v pátečních Událostech, komentářích hájil generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík a kritizovala výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.
30. 4. 2022|