Charita pomáhá na Ukrajině různými způsoby, tvrdí generální vikář Balík po polarizujícím blogu Duky

UK: Reakce na blog kardinála Duky o znásilněních na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Velkou pozornost vzbudil před několika dny blog kardinála Dominika Duky, v němž se mimo jiné vyjádřil k problematice znásilnění na válkou zmítané Ukrajině. Text v pátečních Událostech, komentářích hájil generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík a kritizovala výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Dominik Duka v příspěvku mimo jiné napsal, že vojáci, kteří na Ukrajině znásilňují, jsou sami oběťmi silných emocí a mohou se dostat až do jakéhosi amoku. Slova vysokého církevního představitele následně komentoval na sociálních sítích i předseda lidovců Marian Jurečka. „Ruští vojáci na Ukrajině nemají co dělat a nemají tam taková zvěrstva páchat,“ uvedl Jurečka. Znásilnění podle něj nelze jakkoli omlouvat.

Duka v textu rovněž uvedl, že za svůj život poznal řadu mužů a žen, kteří „vděčí“ za počátek svých životů právě znásilnění. Ti podle něj nesou tíži tohoto znamení, protože pro své matky mohou být připomínkou prožitého násilí.

„Rozumím tomu, že pohled katolické církve na potraty je jiný než můj. Problém v celé té diskuzi je podle mě to, že šlo o shánění antikoncepčních pilulek, které si žena vezme krátce po znásilnění či sexuálním styku,“ domnívá se Nejedlová.

Nejedlová: Volba by měla být na ženách

Podle ní navíc ani nejde o potrat, protože tyto pilulky zabraňují buď uvolnění vajíčka, či tomu, aby se spermie s vajíčkem spojila. „Volba toho, co udělají, by měla být na ženách, my bychom jim měli nabídnout všechnu dostupnou pomoc k překonání traumatu, které přináší znásilnění,“ má jasno Nejedlová. Podle ní jen velmi malá část žen touží po dítěti zplozeném při znásilnění.

„Pan kardinál především jasně řekl, že znásilnění, zvlášť spáchané vojáky, je těžký zločin. A nenesou za něj odpovědnost nejenom tito konkrétní vojáci, kteří jsou často manipulováni a jsou někdy obětí, ale především jejich velitelé. Pan kardinál se podle mě jasně vymezil proti znásilnění a připomněl, že pokud k němu dojde, tak katolická církev nepovažuje potrat za jediné řešení,“ argumentoval Balík.

Nejedlová uznává, že jsou „výjimečné“ případy, kdy ženy mají rády i dítě počaté znásilněním. Podle ní ale data z dřívějších válečných konfliktů ukazují, že takto zplozeným dětem se často nevede příliš dobře. „Společnost je různým způsobem ostrakizuje,“ tvrdí ředitelka organizace Konsent. Podle ní je nutné brát znásilnění ve válce jako válečný zločin a pachatele není možné jakkoli vyviňovat.

Podle Balíka katolická církev dlouhodobě pomáhá ženám v tíživých životních situacích, znásilnění nevyjímaje. Například prostřednictvím charity. „To je celosvětová organizace katolické církve, je i na Ukrajině. A tamní charity pomáhají různým způsobem. S potravinami, s převozem utečenců k nám. A mohou pomáhat v místě právě těm (znásilněným) ženám jiným způsobem, než jen dodáním pilulky, která může být potratová. A toto chtěl pan kardinál rozhodně zdůraznit,“ říká generální vikář.