Dlouhé zírání i letmé doteky. Kampaň upozorňuje na sexuální obtěžování v MHD

Do sexuálního obtěžování mohou spadat i zdánlivě menší činy jako například lascivní vědomé dlouhé zírání, otírání o daného člověka či blokování cesty, upozorňuje mluvčí organizace Konsent Anna Hrábková. Ta nyní ve spolupráci s pražskou MHD přichází s kampaní, která ukazuje, jak na takové nevhodné chování ve veřejné dopravě reagovat. Kampaň s názvem Obtěžování do MHD nepatří, ani nikam jinam, potrvá do poloviny září.

Na 150 informačních plakátech na zastávkách pražské MHD má iniciativa upozornit na sexuální obtěžování a radí pasažérům, jak se v takové situaci zachovat. Právě spolucestující jsou podle ředitelky organizace Konsent Johany Nejedlové ti, kteří mohou obtěžování ve veřejné dopravě zamezit. Velká část incidentů zůstává podle ní bez povšimnutí.

„Nejdůležitější je to, jak se zachováme jako přihlížející v dané situaci. Můžeme si nejvíce pomoci navzájem,“ zdůraznila ve Studiu 6 také Hrábková. Cílem je podle ní obtěžování označit či pojmenovat a nabídnout cestujícím možnosti, jak reagovat a jaké věty například říkat.

Autorka kampaně proti obtěžování v MHD a mluvčí organizace Konsent Anna Hrábková (zdroj: ČT24)

„Někdo má dost odvahy a není paralyzován, aby konfrontoval přímo útočníka, ať už je v pozici obtěžovaného nebo přihlížejícího,“ míní. Zároveň je podle ní také dobrou reakcí odejít z dané situace a řešit ji klidně až poté. „Když se mi daná věc děje, je také dobré říci si o pomoc komukoliv z cestujících. Když přihlížím a sama nevím, jak reagovat, tak je v pořádku jen říci: ‚Vidíte to také? Támhle se děje něco, co se mi nezdá v pořádku. Co s tím budeme dělat?’“ nabádá Hrábková.

Útočníci se podle ní spoléhají na to, že okolí nebude reagovat. Kampaň proto směřuje zejména na spolucestující. „Můžeme pomoci obtěžované osobě vystoupit z vozu už jen tím, že narušíme situaci – například se zeptáme, kolik je hodin, když se necítíme na konfrontaci,“ radí mluvčí Konsentu. Zmínila, že je zcela v pořádku a legální daného útočníka nahrát. Podotkla, že organizace registruje tisíce případů obtěžování, ale policii nahlášeny nebývají žádné.

„Je potřeba jasně pojmenovat, jaké chování v MHD netolerujeme. A zadruhé říct, že je úplně v pořádku se proti obtěžování ozvat, přestože se nás třeba zrovna přímo osobně netýká,“ podotkl na tiskové konferenci ke kampani náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle ředitele odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radana Šafaříka se každá třetí žena a každý desátý muž při cestování ve veřejné dopravě v Česku stali obětí sexuálního obtěžování a čtvrtina žen se kvůli němu necítí při cestování bezpečně. Odkázal na výsledky výzkumu z roku 2021.

Zvláště alarmujícím zjištěním podle něj bylo množství cestujících, kteří se setkali s vážnějšími formami sexuálního obtěžování či sexuálním násilím. „S nevítanými pokusy o hlazení, líbání či fyzické sblížení se setkalo dvacet procent cestujících, s veřejným sebeukájením v dopravě devatenáct procent, osm procent pasažérů bylo donuceno k ukojení rukou nebo jinou částí těla a šest procent cestujících bylo donuceno násilím k sexu či se setkalo s pokusem o sexuální styk nátlakem. Oběťmi byly výrazně častěji ženy,“ vyjmenoval Šafařík.