Median: ANO v květnu zesílilo, sněmovní většinu by mělo s každou další stranou

Opoziční ANO by podle volebního modelu agentury Median získalo v případných květnových volbách do Poslanecké sněmovny 34,5 procenta hlasů – více než dvojnásobek oproti druhé ODS s patnácti procenty. Nad pětiprocentní hranicí jsou také Piráti, SPD, STAN a TOP 09, naopak lidovci pod ní.

Ve volebním modelu Medianu se ANO po dubnovém mírném oslabení vrátilo zpět na březnové maximum těsně pod 35 procenty. ODS, Piráti i SPD naopak zůstali na úrovni z předchozího měsíce. Občanští demokraté by podle Medianu získali 15 procent hlasů, Piráti 10,5 procenta a SPD 8,5 procenta. Relativně výrazný pokles o 1,5 procentního bodu zaznamenali v modelu STAN, naopak TOP 09 posílila na 5,5 procenta, zatímco o měsíc dříve byla mírně pod pětiprocentní hranicí.

Pod ní zůstala i v květnovém modelu KDU-ČSL, jíž Median přiznal čtyři procenta. Podobného zisku by dosáhla také nevládní SOCDEM (dříve ČSSD). „Překonání pětiprocentní hranice je u stran, které se kolem ní pohybují nejisté,“ upozornila agentura s tím, že se to týká zejména STAN, TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM. Statistická chyba totiž činí u menších stran půl procentního bodu, u větších až 3,5 procentního bodu.

Kromě lidovců a sociálních demokratů zůstali v květnovém modelu pod úrovní nutnou ke vstupu do sněmovny komunisté s 3,5 procenta, Trikolora s 2,5 procenta, Přísaha se dvěma procenty a ostatní strany, které by v součtu získaly tři procenta hlasů. 

Události, komentáře: Jak se škrty a úspory odrazí ve volbách (zdroj: ČT24)

Kdyby případné volby dopadly tak, jak vyplývá z průzkumu Medianu, měla by nynější opozice v Poslanecké sněmovně docela pohodlnou většinu 108 hlasů, z toho 87 by náleželo ANO. Jak agentura upozornila, ANO by mohlo sestavit dvoučlennou koalici s kteroukoli další stranou, přičemž v součtu s ODS by mělo ústavní většinu.

Voleb by se určitě zúčastnilo 64 procent respondentů, dalších 13,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Volební účast ve sněmovních volbách v říjnu 2021 byla 65,43 procenta.

Volební model vychází z dat, která výzkumníci sbírali od 1. května do 2. června, oslovili reprezentativní vzorek 1012 respondentů ve věku od 18 let.