Koalice SPOLU chce jednat s Piráty a STAN bez hnutí Praha sobě. Hřib to odmítá

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v Praze přeruší povolební vyjednávání s hnutím Praha sobě. Důvodem je, že SPOLU dala v sobotu Pirátům a STAN návrh vytvoření většinové koalice v hlavním městě. S Prahou sobě nebude SPOLU jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN, informovala o tom mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Pražští Piráti to však krátce po poledni odmítli. Jednání se zúčastní pouze při zapojení Prahy sobě, se kterou minulý týden uzavřeli dohodu. Později primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že se dalšího jednání, které se uskuteční v úterý, zúčastní, ale se „zplnomocněním k jednání i od Prahy sobě.“

„Koalice SPOLU pro Prahu zaslala v sobotu 22. října pražským zástupcům vládních stran nabídku k vytvoření většinové koalice v Praze ve složení SPOLU pro Prahu, Piráti a STAN. Proto považuje za správné a korektní nyní dále nejednat se zástupci Praha sobě a vyčkat výsledku jednání s oslovenými koaličními partnery,“ uvedl předseda pražských zastupitelů SPOLU Zdeněk Zajíček.

Podle koaliční smlouvy by mělo SPOLU v jedenáctičlenné městské radě šest mandátů včetně funkce primátora, kterým by se stal Bohuslav Svoboda (ODS). Tři křesla by připadla Pirátům a dva hnutí STAN. Zástupci STAN již nabídku k jednání o této podobě koalice přijali.

Brífink k jednání o pražské koalici (zdroj: ČT24)

„Piráti berou na vědomí nabídku koalice SPOLU, nicméně my máme už od čtvrtka vytvořenou Alianci stability o síle 24 zastupitelů. Tedy jakékoliv nabídky učiněné pouze jedné části aliance pro nás nyní nejsou relevantní,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci Hřib. Dodal, že aliance, která byla vytvořená ve čtvrtek, platí i v pondělí. Zároveň ocenil změnu v jednání koalice SPOLU. „Již akceptují vícestranné schůzky, to je výrazná změna,“ podotkl s tím, že dosud tato vůle nebyla, ačkoliv mohla vyjednávání výrazně urychlit. 

Hřib navrhl, aby se úterní jednání Pirátů a SPOLU, které je naplánováno na třináctou hodinu, využilo k vícestranné schůzce za účasti SPOLU, Aliance stability a případně i hnutím STAN. „Je nejvyšší čas,“ uvedl. 

Následně Hřib podotkl, že úterní schůzka se zástupci SPOLU se zřejmě bude konat v každém případě, ale pokud se nezúčastní Praha sobě, budou se na ní řešit pouze programové otázky, a nikoliv možná koaliční spolupráce na původně zvažovaném půdorysu.

„Vyhodnotíme programový průnik mezi SPOLU a Piráty. Nepovedeme tam nicméně povolební vyjednávání,“ řekl primátor. Dodal, že následně bude chtít Aliance pro stabilitu vyvolat další jednání se SPOLU a STAN, kde už chtějí zástupci Pirátů a Prahy sobě společně jednat o ustanovení širší koalice. 

Hřibův návrh ale odmítá poslanec a předseda pražských regionálních sdružení ODS Marek Benda. „Situaci přestávám trochu rozumět. Od prvního okamžiku preferujeme koalici na bázi vládní koalice. Trochu mi přijde, že ze strany Pirátů se tomu kladou jakési apriorní podmínky, jako personální veta, a po třech týdnech se objevuje požadavek s Prahou sobě,“ řekl v pořadu 90´ ČT24

„Na úterní jednání přijdeme, protože schůzka byla domluvená. Máme ale zplnomocnění jednat i od Prahy sobě. Chceme totiž další povolební jednání vést pouze dohromady,“ oponoval Hřib. 

90’ ČT24 – Poslední den vyjednávání o novém vedení měst (zdroj: ČT24)

To, že preferují koalici s Piráty a STAN na vládním půdorysu, říkali členové vyjednávacího týmu SPOLU už po komunálních volbách. Z dosavadních jednání s jednotlivými stranami ale dohoda zatím nevzešla. Benda rovněž dodal, že s hnutím Praha sobě má koalice SPOLU zásadní rozpor týkající se programu hlavně v tématu dopravy. „Označení koalice stability mě vlastně uráží, je to spíše koalice stability křesel a byznysu,“ reagoval ostře s tím, že podle něj požadavky SPOLU byly dalším partnerům v jednání jasné. 

V pondělí zástupci SPOLU upřesnili, že s potenciálními koaličními partnery budou dál jednat v úterý od jedné hodiny odpoledne v prostorách Poslanecké sněmovny. „Jsme připraveni jednat se zástupci těch, které jsme na jednání pozvali a kteří na jednání přijdou. Pokud nechtějí na jednání Piráti dorazit samostatně a podmiňují svou účast na jednání účastí dalších stran a hnutí, bylo by lepší, aby rovnou řekli, že koalici na vládním půdorysu nemají zájem uzavřít,“ uvedl  v reakci předseda klubu SPOLU pro Prahu Zdeněk Zajíček.

Koalice SPOLU po letošních komunálních volbách v Praze získala v 65členném zastupitelstvu devatenáct mandátů. Druhé skončilo ANO se čtrnácti mandáty. Třetí Piráti budou mít třináct zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má jedenáct mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.