Jurečka zváží rezignaci. Během střelby na FF UK pořádal večírek

Marian Jurečka (KDU-ČSL) připustil rezignaci na vládní posty v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v Otázkách Václava Moravce omluvil za ministerský večírek, který probíhal v době střelby na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (FF UK). Podle svých slov zprávu o incidentu obdržel v 17 hodin, v 18:26 na ní reagoval a party skončila jeho odchodem na jednání vlády, které začínalo v 21 hodin. Svou rezignaci na vládní posty je připraven zvážit, debatovat o ní chce s lidoveckým vedením. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že jeho odvolání nepřipravuje.

Jurečka podle svých slov v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) zvažuje rezignaci na vládní posty. „V dané situaci je to případně debata, kterou otevřu v lednu na jednání celostátního výboru. Ano, i tyto myšlenky se mi honí hlavou,“ řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí.

„Včera (v sobotu), když jsem o tom s premiérem mluvil, tak jsem řekl, že jsem připraven i zvážit to, pokud on by to takto vyhodnotil, nabídnout svoji rezignaci,“ řekl Jurečka. Lidé z Jurečkova okolí však podle něj nesdílí názor, že by měl ze své funkce odejít.

„Omlouvám se znovu, protože z mé strany vyhodnocení otázky ukončit vánoční setkání dříve a i otázka komunikace bylo chybou,“ prohlásil ministr. Dodal, že textovou zprávu z Úřadu vlády obdržel po 17:00, ale přečetl si ji až v 18:26. „Chybou bylo, že jsem to již v té době nevyhodnotil tak, že bych to setkání celé ukončil,“ řekl. Party podle něj skončila jeho odchodem na jednání vlády, které začínalo v 21:00.

Zpátky na večírek

Noviny MF Dnes na základě svědectví účastníků vánočního večírku napsaly, že se ministr na akci vrátil i po mimořádném jednání vlády, na kterém se střelba řešila. „Po jednání vlády – bylo kolem půl jedenácté – jsem se na resort vrátil. Vracel bych se tam tak či tak,“ potvrdil v OVM Jurečka.

„Vrátil jsem se do kanceláře, vyřídil jsem nějaké nezbytně nutné věci a došel jsem do atria, kde zůstalo zhruba kolem třiceti lidí, spíše okruh bližších spolupracovníků, se kterými jsme tam zůstali. To je doplnění informace, na kterou jsem nedal dostatečně jasnou odpověď před zhruba třemi, čtyřmi dny,“ dodal.

„Mně je líto, že k takové situaci došlo,“ komentoval večírek ministerstva práce a sociálních věcí premiér Fiala. Podle něj „měla být vyhodnocena jinak“. Předseda vlády uvedl, že ministr musí nyní vše hlavně vysvětlit. Udělal nicméně chybu, za kterou se omluvil, což je pro něj podstatné.

Reakce opozice

„Pan premiér ukázal, že je nerozhodným premiérem a že je to člověk, který se bojí ve vládě jasně vystoupit,“ řekl první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj jsou Jurečkovy kroky neomluvitelné.

„Celá kauza se podle mě eskaluje, a to především z toho důvodu, že na úvod řekl něco jiného. To znamená, že mluvil nepravdu. Potom to nějakým způsobem nepravdivě korigoval,“ prohlásil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Podle něj se Jurečka do svých prohlášení „zamotal“.

„Nezodpověděl jsem všechny otázky, to je chyba, ale nikdy jsem v odpovědi neřekl něco, co by nebyla pravda,“ řekl v pořadu OVM Jurečka. Zmínil, že rezignaci zvažoval již dříve kvůli protestu signatáře Charty 77 a zakladatele knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda kvůli nízkým disidentským penzím.

Střelec loni 21. prosince v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem loňské vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.