Ledovka zkomplikovala dopravu, záchranáři ošetřovali řidiče i chodce. Nehody mají jednu oběť

UDÁLOSTI: Začala se tvořit ledovka (zdroj: ČT24)

Česko začala od odpoledne pokrývat ledovka. V noci se pak začalo postupně oteplovat nad nulu, zejména na severu republiky ale stále mrzne a zároveň prší, takže ledovka ještě může vznikat. V příhraničních horách od Jizerských po Jeseníky je podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu extrémní riziko její tvorby. Na kluzkých silnicích se stala řada nehod. Smrtí spolujezdce skončila odpolední havárie dodávky na zledovatělé silnici na Rakovnicku, na Domažlicku utrpěli vážná zranění řidiči dvou kamionů. Zdravotníci ošetřovali také chodce, kteří se na ledovce zranili. Kvůli nehodě kamionu byla na tři hodiny uzavřena dálnice D8 u Lovosic, brzy večer byly ale problémy hlavně na D5 na Tachovsku.

Zatímco v Liberci nebo Ústí nad Labem zůstávala večer teplota ještě pod nulou a navíc pršelo, jižněji bylo již tepleji – v Praze jeden stupeň nad nulou, na Šumavě i šest, tedy počasí, kdy již nehrozí, že by se při dešti tvořila na zemi ledová vrstva. Nad ránem by mohlo být i devět stupňů nad nulou. Výstraha na tvorbu ledovky na západě, jihu i ve středu Čech ostatně brzy skončí, vyhlášena je do tří hodin v noci, naopak na severu Čech a na Moravě bude platit až do rána.

Odpoledne a večer ale způsobilo počasí řadu problémů. Ve středu odpoledne havarovalo v krátkém čase několik kamionů v Plzeňském kraji. Dvě nákladní vozidla se střetla na silnici I/26 mezi Meclovem a Březím na Domažlicku. Podle mluvčí krajské záchranné služby Márie Svobodové utrpěli řidiči obou kamionů zranění, jeden těžká a druhý středně těžká. „Jedno vozidlo je kamion s plachtou, druhé cisterna převážející řepkový olej. Uniklo asi tisíc litrů nafty a oleje z obou vozidel dohromady,“ přiblížil mluvčí hasičů Petr Poncar.

Na dálnici D5 se staly dvě nehody v malém odstupu. Na 126. kilometru ve směru na Prahu skončil kamion v příkopu. Zprvu omezila nehoda dopravu v jednom pruhu, večer ale policie uzavřela oba jízdní pruhy kvůli vyprošťování havarovaného vozidla, bez omezení byla dálnice průjezdná po deváté hodině večer. O tři kilometry blíže metropoli se jiný kamion převrátil na čerpací stanici a zablokoval příjezd ke stojanům. Podle mluvčího Poncara začala z havarovaného vozidla vytékat nafta. „Část se podařilo obsluze stanice zachytit a pomocí lopat dostat do plastových popelnic. Zbytek zachytil bezpečnostní lapol (nádrž),“ ujistil.

Nehoda kamionu na D5 ve směru na Plzeň
Zdroj: X/HZS Plzeňského kraje

Ledovka se v podvečer vytvořila v Praze, kde pokryla chodníky i vozovky. Technická správa komunikací vyzvala k omezení pohybu po městě. Mluvčí TSK Barbora Lišková dodala, že silničáři vyjeli před třetí hodinou odpoledne. „Za využití veškeré techniky se snažíme pokrýt co největší perimetr metropole, ale není možné ošetřit v jednom okamžiku celou Prahu,“ uvedli pražští silničáři na síti X. Na okrajích Prahy a také ve Středočeském kraji se nedostaly autobusy do některých obcí, například Okoře nebo Chotilska. Večer ale organizátor Pražské integrované dopravy oznámil, že potíže již pominuly.

Ve středních Čechách se stala také tragická nehoda – u Svojetína na Rakovnicku zahynul jeden z šesti cestujících v dodávce, jejíž řidič podle policie zřejmě nezvládl řízení na zledovatělé silnici. „Auto skončilo mimo komunikaci. Řidič a čtyři spolujezdci byli bez zranění, další spolujezdec zemřel večer po převozu do nemocnice. Na silnici měla být ledovka a řidič zřejmě nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky,“ upřesnila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Na severu Česka se ledovka také vytvořila, ale nejprve nasněžilo, což rovněž způsobilo dopravní komplikace. V Ústí nad Labem se kvůli špatně sjízdným stoupáním vytvořily kolony, stalo se také několik dopravních nehod. V Ústeckém kraji zkomplikovali dopravu i řidiči, kteří vyjeli, přestože měli na autech letní pneumatiky.

Nehoda kamionu zablokovala večer dálnici D8 na 54. kilometru nedaleko Lovosic ve směru na Prahu. Vůz zůstal po nehodě – která se obešla bez zranění – stát napříč přes vozovku. Policie kolem 22. hodiny na sociální síti X informovala, že se ho podařilo vyprostit.

V Ústeckém kraji zkomplikovalo počasí i železniční dopravu. Večerní rychlík do Prahy na hodinu uvázl na nádraží v Kadani-Prunéřově kvůli námraze na troleji.

V Libereckém kraji začalo večer také pršet – v sedm hodin silně sněžilo, o hodinu později již padaly kapky vody. Na riziko, že se vytvoří ledovka, krajští silničáři reagovali uzavřením silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova pro nákladní auta nad 3,5 tuny. Harrachovská silnice, která za Tanvaldem prudce stoupá, bývá při zhoršené sjízdnosti pro kamiony uzavřena pravidelně. Silničáři se tak snaží předejít tomu, aby nákladní auta v kopci uvázla a komunikaci zablokovala.

Kluzké jsou i cesty v Moravskoslezském kraji. Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla utrpělo patnáct lidí zranění, když upadli na zledovatělých chodnících či vozovkách. „Přibližně z osmdesáti procent šlo o pacienty v seniorském věku. Dominovala zranění nohou a hlavy,“ upozornil.

Ráno již přestane výstraha na ledovku platit, ale od čtvrtečních devíti hodin bude platit výstraha na náledí, ČHMÚ ji vydal téměř pro celou republiku kromě jižní části Zlínského kraje a jihovýchodu Jihomoravského kraje. Náledí se bude podle meteorologů vytvářet lokálně při poklesu teplot pod bod mrazu.

Ledovka vzniká obvykle před oteplením, kdy již prší, ale voda dopadá na chladnou zem a namrzá. Vytváří se ledová vrstva, která pokrývá celou krajinu. Náledí vzniká, když zmrzne voda, která již je na zemi – například z roztátého sněhu. Srážky, které jsou předpokladem pro vznik ledovky, přišly ve středu do západních Čech kolem poledne, postupně se přesouvají na východ.