Dle nemocnice není prezident Zeman aktuálně schopen vykonávat pracovní povinnosti, řekl Vystrčil

Brífink Senátu ke zdravotnímu stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) není prezident Miloš Zeman v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Oznámil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). O zdravotním stavu hlavy státu podle něj věděl hradní kancléř Vratislav Mynář už od středy 13. října. Vedení horní komory se sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice. Nemocnice v pondělí odeslala Vystrčilovi odpověď týkající se zdravotního stavu prezidenta na základě jeho žádosti.

„Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ řekl Vystrčil s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala

Předseda Senátu také uvedl, že dlouhodobá prognóza prezidentova zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá. „Dle názoru ÚVN je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá. A tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná,“ sdělil.

Události: Zeman podle informací z ÚVN není schopen vykonávat pracovní povinnosti, řekl Vystrčil (zdroj: ČT24)

Zástupci senátorských klubů kvůli zdravotnímu stavu Zemana tedy nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a předsedu sněmovny. „Jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, než že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy,“ řekl Vystrčil.

Vystrčil v pátek z pověření horní komory adresoval nemocnici dotaz ohledně prezidentova stavu. Od ÚVN požadoval prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Důvodem jeho žádosti bylo i to, že minulý týden nedostal na obdobné dotazy žádnou odpověď z kanceláře prezidenta republiky.

Události: Senátoři naznačili, že se budou zabývat aktivací ústavního článku 66 (zdroj: ČT24)

Vystrčil: Mynář o stavu Zemana věděl

Předseda Senátu po pondělním jednání také uvedl, že o Zemanově stavu byl už ve středu 13. října ráno informován hradní kancléř, který zprávu dostal i písemně. Přesto o den později zprostředkoval setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), který se o Zemanově kondici vyjadřoval pozitivně.

Podle Mynáře se Vystrčil dopouští pokrytectví

Vratislav Mynář na pondělní tiskové konferenci uvedl, že Vystrčil a někteří jiní senátoři předvádějí pokrytectví. Zmínil, že jejich kroky vedou pouze ke snaze zbavit Zemana výkonu pravomocí. Vystrčil podle kancléře vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění. K prezidentově zdravotnímu stavu se Mynář nevyjádřil.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Mynář ke zdravotnímu stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

Zdůraznil také, že mu Zeman osobně minulý týden uložil připravit rozhodnutí o svolání zasedání sněmovny na 8. listopadu a požádal o účast předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO). „Aby nedocházelo k jakýmkoli spekulacím, požádal o účast předsedu Poslanecké sněmovny pana Vondráčka jako vykonatele tohoto aktu, aby byl přímo osobně přítomen,“ upřesnil kancléř. Osobně byl podle svých slov přítomen tomu, kdy Zeman rozhodnutí podepsal a předal Vondráčkovi k vyřízení.

Kancléř uvedl, že o své hospitalizaci rozhodl Zeman sám a bez jeho souhlasu nelze o zdravotním stavu informovat.

Miloš Zeman je v ÚVN hospitalizovaný od minulé neděle na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Bližší informace o prezidentově zdraví nemocnice neuvedla s ohledem na lékařské tajemství.