Babiše zpráva o zdravotním stavu prezidenta zaskočila. Růžička odmítá, že by se chtěl Senát zviditelnit

Představitele české politické scény zaskočily informace Ústřední vojenské nemocnice v Praze, že prezident Miloš Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza je nejistá. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je situace překvapivá, předseda ODS Petr Fiala považuje zprávu za velmi závažnou. Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) by byl s aktivací článku 66 ústavy o přechodu pravomocí prezidenta přesto opatrný. První místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 + STAN) odmítl nařčení, že by se na věci chtěla horní komora zviditelnit. Připomněl, že Senát je pojistkou ústavnosti chování nejvyšších ústavních činitelů a institucí.

„Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“ řekl Andrej Babiš Radiožurnálu krátce poté, co tyto informace zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Na tahu je teď podle Babiše hlavně Senát, současné sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou až 8. listopadu. Zda tato situace povede k převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice na ostatní nejvyšší ústavní činitele, nechtěl premiér předjímat. „Zatím nejsem schopen říct, co se stane,“ dodal Babiš.

Pondělní zprávy o zdraví prezidenta označila za blesk z čistého nebe ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (za ANO). „Situace pro mě byla obrovským překvapením,“ řekla v Událostech, komentářích. Zveřejněné informace ÚVN považuje za zásadní a závažné. Překvapena je také z komunikace Hradu. „Nemám pro to žádnou omluvu. Myslím si, že tato komunikace je absolutně nevhodná,“ okomentovala.

Události, komentáře: Stav prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Schillerová se domnívá, že je dobře, že o situaci bude v úterý hovořit vedení horní komory s předsedy sněmovních stran. Na místě je podle ní ale lidská zdrženlivost. „Bavme se o tom, uřčitě, to je v pořádku. Buďme připraveni na situaci, která může nastat. Ale myslím si, že tady není žádné nebezpečí z prodlení, miniálně do 8. listopadu,“ sdělila.

Také předseda končící sněmovny Radek Vondráček zdůraznil, že nyní je ještě několik týdnů čas, protože ustavující schůze dolní komory se sejde 8. listopadu a několik dní potrvá. „Teprve poté bude premiér skládat demisi a při tomto úkonu uvidíme, v jaké kondici bude pan prezident,“ podotkl Vondráček. Současná sněmovna už článek 66 ústavy podle něj určitě aktivovat nebude. „Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí,“ uvedl.

Události: Zeman podle informací z ÚVN není schopen vykonávat pracovní povinnosti, řekl Vystrčil (zdroj: ČT24)

Opozice volá po aktivaci článku 66

Odlišný názor mají současní představitelé opozice. „Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodobná. Zítra (v úterý) budeme mít více informací,“ uvedl k situaci předseda lidovců Marian Jurečka. Místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek sdělil, že v pondělí večer zasedá předsednictvo strany, na kterém se bude stanovisko formovat. Domnívá se zároveň, že vyjádření ÚVN „vnáší světlo do případu mlžení hradního kancléře“. Podle něj je třeba reagovat na to, že Zemanův zdravotních stav dle nemocnice není dobrý.

Také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se k aktivaci článku ústavy o převodu pravomocí kloní. „Slouží k situaci, do které jsme se dostali. Pokud podle dopisu z ÚVN není a nejspíš ani nebude prezident schopen vykonávat své pravomoce, musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země. Budeme postupovat v souladu s ústavou,“ uvedla ve vysílání ČT24.

„Domnívám se, že pokud tento stav bude trvat i po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny nebo bezprostředně kolem tohoto data, bude nezbytné některé pravomoci přenést na jiné ústavní činitele. Domnívám se, že je to správné řešení,“ reagoval na aktuální situaci a případnou aktivaci článku 66 předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Myslím si, že pokud bychom se nějak dohodli na tom, že bychom jednali o článku 66 na plénu v Senátu, tak by to bylo na nějaké mimořádné schůzi, která by těsně předcházela jednání Poslanecké sněmovny, tomu ustavujícímu jednání, to znamená před 8. listopadem. Není důvod spěchat, je dobré dát panu prezidentovi čas a věřit, že se jeho zdravotní stav zlepší,“ prohlásil místopředseda ústavně-právního výboru Senátu Zdeněk Hraba (STAN).

Růžička: Senátu nejde o zviditelnění

Na to, že novou sněmovnu nejprve čeká ustavující schůze a schvalování programu, upozornil v pondělní Devadesátce také první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 + STAN). Podle něj horní komora mluví o tom, že by se k jednání o aktivaci článku 66 mohla sejít na začátku listopadu. „Pokud se v následujících dnech zdravotní situace (Zemana, pozn. red.) podle nemocnice nějak nezmění, prezident nebude moci vykonávat své povinnosti. V tom okamžiku nám nic jiného nezbývá, než se pokusit aktivovat článek 66,“ řekl. Opověď nemocnice považuje Růžička za zcela jednoznačnou.

Podle předsedy senátorů STAN Petra Holečka pro převod pravomocí prezidenta není relevantnější důkaz než dopis ředitele ÚVN a ošetřujícího lékaře prezidenta. „Je jasné, že aktivace článku 66 je a bude velmi aktuální,“ souhlasil Jaroslav Větrovský (ANO), který vede společný senátorský klub ANO a ČSSD. Podle předsedy klubu Senátor 21 a Pirátů Václava Lásky nebude převod ničím jiným než zopakováním lékařské zprávy o stavu hlavy státu právní cestou.

Růžička zároveň odmítl nařčení, že by se na věci chtěla horní komora zviditelnit. „Naprosto to odmítám. Znovu opakuji, že Senát je zřízen proto, aby byl pojistkou ústavnosti chování nejvyšších ústavních činitelů a institucí,“ uvedl.

90’ ČT24: První místopředseda Senátu Růžička ke zdravotnímu stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil oznámil, že v úterý se vedení Senátu sejde s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu, kdy Zeman nebude schopen svůj úřad vykonávat. Zástupci senátorských klubů kvůli zdravotnímu stavu Zemana nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a šéfa sněmovny. Vystrčil na pondělním brífinku také řekl, že Ústřední vojenská nemocnice o prezidentově stavu informovala vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře už 13. října.

„Bylo by dobré, aby vedení Senátu ukázalo ten dopis z ÚVN taky SPD, abychom mohli posoudit ten obsah a samostatně si ho vyhodnotit. Dobré by také bylo, aby se k dopisu oficiálně vyjádřila i kancelář prezidenta,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Je podle něj třeba ozřejmit, jaká je prognóza prezidentovy nemoci a zda ohrožuje ústavní fungování státu.

„Ten dopis jsem viděl, projednávali jsme ho na krátkém sezení. Nechceme, aby koloval. Musím všechny ujistit, že v dopise není nic jiného, než pan předseda uvedl. Má dvanáct řádků, je velice krátký a věcný,“ zdůraznil Růžička.

S aktivací článku 66 by Okamura počkal. „Nechal bych to na analýzách. Nedělejme rychlé kroky, je potřeba to prodiskutovat ze všech stran, protože by to byl mimořádně závažný krok, který se potom už těžko vrací. Je potřeba, aby se k tomu vyjádřili odborníci a ústavní právníci,“ dodal šéf SPD ve vysílání ČT24.

Události: Senátoři naznačili, že se budou zabývat aktivací ústavního článku 66 (zdroj: ČT24)