Déšť zvedl hladiny řek v Česku, někde až na třetí stupeň. Na Vysočině evakuovali dětský tábor

Události ČT: Déšť zvedl hladiny řek v Česku, někde až na třetí stupeň (zdroj: ČT24)

Silný déšť v části Česka opět zvedl hladiny potoků a řek. Nejvážnější situace byla na východě Čech, na Vysočině a v Olomouckém kraji. Nejvyššího povodňového stupně dosáhla například říčka Novohradka v Luži na Chrudimsku nebo Třebůvka na Svitavsku. Nebezpečí záplav podle odpoledního varování meteorologů nadále hrozí na Chrudimsku, Pardubicku, v okolí Moravské Třebové a v oblasti Nového Města na Moravě.

Od nedělního večera v Česku pršelo. Na některých místech spadlo i přes 30 litrů srážek na metr čtvereční. V Čechách platila výstraha na vydatný déšť do poledne, na Moravě a ve Slezsku do 16 hodin. Český hydrometeorologický ústav avizoval, že se odpoledne mohou Novohradka, dolní Chrudimka a také Jevíčka a Třebůvka, do které se vlévá, dostat na třetí stupeň povodňové aktivity. 

Vylily se potoky na Pardubicku, na třetím stupni je Třebůvka a Novohradka

Odpoledne se očekávání meteorologů naplnilo. Nejvyššího povodňového stupně dosáhla řeka Třebůvka v Mezihoří a Hraničkách, tedy nad a pod soutokem s Jevíčkou. Vzestup hladiny se ale již zastavil. Na třetím stupni je i Novohradka v Luži.

Již ráno se z koryta vylil Ředický potok v Dolní Ředici poblíž Holic. Na žádost místostarostky Ivany Pokorné byla vyhlášena zátopová vlna, obyvatelstvo dostalo varování, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Vylila se také Lodrantka v nedaleké Dolní Rovni. Pod vodou je silnice, voda vyplavila sklepy či garáže v některých domech. Podle hasičů dosáhl průtok v potoce padesátileté úrovně.

Dobrovolníci plní pytle pískem na ochranu před záplavami 29. června 2020 v Dolních Ředicích na Pardubicku, kde se kvůli silným dešťům vylil z břehů Ředický potok.
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Na východě Čech ráno silně pršelo, hasiči měli mnoho práce především v Holicích a okolí, lidé je volali především k zatopeným sklepům. Ze skutečské základny logistiky auta přivezla pro zasaženou oblast 10 tisíc pytlů.

Řeka Třebůvka se až na třetí povodňový stupeň večer dostala i v Lošticích na Šumpersku. Oslava v Dlouhé Loučce dosahuje i nadále druhého stupně, stejně jako Oskava v Uničově. Druhého stupně dosáhla i Romže v Polkovicích, uvedl ČHMÚ. Právě v těchto místech hasiči zasahují nejintenzivněji. 

Skautský tábor se vyprázdnil

Dopoledne proběhla také evakuace dětského tábora v Libici nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Doubrava je sice zatím na prvním stupni, ale tábor začala ohrožovat. „Ve dvě ráno začal velmi silný déšť. Kolem páté, šesté ranní se řeka Doubrava začala vylévat. To bylo špatné, protože nám začala téct voda do stanů,“ přiblížil instruktor Pavel Semerád. Na stanici v Bílku měla řeka v noci stav 49 centimetrů, v půl desáté ráno již 150 centimetrů.  Náhradní ubytování zajistil táborníkům městys. Uchýlili se do obecní ubytovny a do školy.

„Děti byly promáchané za tu noc, jak tady pršelo. Tak aby se mohly usušit,“ řekl starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer. Uvedl, že jde o skautský tábor, který se koná pravidelně.

I na Havlíčkobrodsku měli v souvislosti s prudkým deštěm mnoho práce hasiči. „Nejčastěji jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů,“ uvedla Musilová.

Povodně pod Vysočinou i Orlickými horami

Rozvodněny jsou nyní asi dvě desítky vodních toků v Česku, především ty, které odvodňují Českomoravskou vrchovinu, ale i řeky pod Jeseníky, Orlickými horami a na prvním stupni jsou i Malše a Polečnice v Jižních Čechách.

Druhý stupeň povodňové aktivity po 18. hodině při poklesu hladiny trval na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou. Hladiny vzedmuly noční a dopolední deště. Na Rychnovsku voda z rozvodněného Štědrého potoka nadělala škody v Lupenicích a Tutlekách. Obě obce velká voda zasáhla již 18. června. V noci se očekává plochá kulminace na Orlici v Týništi nad Orlicí, a to těsně pod úrovní třetího povodňového stupně.

Voda zaměstnala také hasiče v Olomouckém kraji. Museli například odčerpávat velkou lagunu, která vznikla v průmyslovém areálu v Července u Litovle. V Tučíně na Přerovsku zase hasiči čistili ucpaný odtok na retenční nádrži.

Na jihu Moravy na druhý povodňový stupeň vystoupala Křetínka na Blanensku. Na první, tedy nejnižší stupeň se dostala Svratka v Brně-Poříčí a ve Veverské Bítýšce.

Déšť v Česku již slábne a od západu zcela ustává. V úterý a ve středu by pršet nemělo, ve čtvrtek a pátek půjde spíše o břeháňky, případně bouřky. V první polovině týdne se opět oteplí, ve středu by denní maxima mohla vystoupat až ke třiceti stupňům Celsia. Ve druhé polovině pracovního týdne teploty opět mírně poklesnou.