Činnost centra alternativní medicíny Aktip nevyšetřili policisté pořádně, zlobí se žalobkyně. Případ jim vrátila

Policie musí znovu prověřit „léčebné praktiky“ terapeutického centra Aktip známého z dokumentu Obchod se zdravím. České televizi to sdělila žalobkyně Simona Krupová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, která dala k novému šetření pokyn. Podle ní policisté případ ukončili předčasně.

„Policejní orgán sice provedl šetření, kdy si vyhodnotil webové stránky sdružení AKTIP, obě reportáže České televize, jež se praktik a postupů Konzultačního a terapeutického institutu týkaly, a vyžádal si zprávy Ministerstva zdravotnictví České republiky, České onkologické společnosti a dalších úřadů. Závěry šetření však nejsou dostatečné v takové v míře, aby bylo možné definitivně a bez pochyb učinit závěr, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu či přestupku,“ sdělila mimo jiné ČT státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Simona Krupová.

Události: Pacientky prozradily další zkušenosti s Aktipem (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení na centrum Aktip podal letos v červnu spolek Kverulant, a to na základě dokumentu České televize Obchod se zdravím. Policie případ odložila v listopadu. Podle kriminalistů nic nenasvědčovalo tomu, že by někdo spáchal trestný čin.

Jak už dříve potvrdil ČT ředitel spolku Vojtěch Razima, Kverulant s tímto závěrem nesouhlasil a podal stížnost. Po prostudování spisu dala státní zástupkyně policii pokyn, aby ve věci zahájila úkony trestního řízení a věc prověřila.

Dokument odvysílaný v ČT v květnu tohoto roku zachytil skrytou kamerou „léčebné praktiky“ centra Aktip. Terapeuti centra radili klientům léčit rakovinu detoxem nebo si najít milence.

Vedoucí institutu Jarmila Klímová tehdy ČTK sdělila, že za metodami kolegů stojí. Na centrum si stěžovali i onkologičtí pacienti, kteří dostávali rady, aby nahradili onkologickou léčbu psychoterapií a potravinovými doplňky.