Rady na léčbu rakoviny milencem nejsou podle policie trestný čin, oznámení odložila

Události ČT: Rady na léčbu rakoviny milencem nejsou podle policie trestný čin (zdroj: ČT24)

Policie odložila trestní oznámení na terapeutické centrum Aktip známé z dokumentu České televize Obchod se zdravím. Podle kriminalistů nic nenasvědčuje tomu, že by někdo spáchal trestný čin. Rozhodnutí policistů ještě posoudí státní zástupkyně, která si vyžádala spis ke kontrole.

„Věc byla uložena bez dalšího opatření. Policejní orgán vyhodnotil podání a dospěl k závěru, že z jeho obsahu není možné dovodit skutečnosti, které by zakládaly podezření z trestného činu, jež by bylo odůvodněné konkrétními okolnostmi. Ve věci si vyžádám spis k přezkumu tohoto postupu,“ sdělila státní zástupkyně Simona Krupová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2.

S postupem policie nesouhlasí spolek Kverulant, který v červnu podal na Aktip trestní oznámení. Jak potvrdil jeho ředitel Vojtěch Razima, proti závěrům policie si podali stížnost.

Celou kauzu odstartoval dokument České televize Obchod se zdravím. Dokument odvysílaný v květnu tohoto roku zachytil skrytou kamerou „léčebné praktiky“ centra Aktip. Terapeuti centra radili klientům léčit rakovinu detoxem nebo najít si milence.

Vedoucí institutu Jarmila Klímová ve středu reagovala, že za metodami kolegů stojí. „Za postoji a terapeutickými metodami mých kolegů si stojím, byť naprosto chápu, že v podání tohoto pořadu jsou předestřeny jako nevěrohodné. Všechny terapeutické a diagnostické metody uvedené v tomto pořadu jsou mezinárodně certifikované a mohu to doložit,“ uvedla na dotaz ČTK Klímová, která dokument považuje za tendenční a účelově zpracovaný.

Na centrum si stěžovali i pacienti, protože jim podle nich radilo nahradit onkologickou léčbu psychoterapií a potravinovými doplňky.

168 hodin: Obchod se zdravím (zdroj: ČT24)

Tvůrkyně dokumentu režisérka Šárka Maixnerová spolu s infiltrátorkou Ivanou Lokajovou podle svých slov chtěly poukázat na to, že si mají dát lidé pozor, komu mohou důvěřovat. Autorky mimo jiné reagovaly na množství stížností na praktiky centra a různá vyšetření prováděná necertifikovanými přístroji. „Chci věřit, že po zhlédnutí dokumentu budou lidé přece jen více přemýšlet, komu svěří do rukou své vlastní zdraví,“ řekla kreativní producentka České televize Lenka Poláková.

„Nevěřila jsem vlastním očím,“ říká režisérka dokumentu

Režisérka Šárka Maixnerová různým zprávám o praktikách v těchto zařízeních z počátku moc nevěřila. „Ale když mi pak infiltrátorka začala nosit materiál, nevěřila jsem vlastním očím,“ popsala vznik snímku jeho režisérka. „Dozvěděla jsem se, že jsem anděl, hrozí mi rakovina a mozková obrna. A psycholožka mi jako řešení nabídla, ať si najdu milence, nebo ať podstoupím detoxikaci, po které lze rakovinu doslova vykadit,“ uvedla herečka Ivana Lokajová, která se skrytými kamerami jako pacientka centrum navštěvovala.

Autoři dokumentu si kladli otázku, zda jsou lékaři a psychologové s akademickými tituly, kteří provozují alternativní léčbu v nelékařských zařízeních stejně odpovědní jako ti v ordinacích a nemocnicích.

„Získala jsem pocit, že někteří zaměstnanci společnosti Aktip jsou cynici, někteří však opravdu věří, že lidem pomáhají,“ podotkla Lokajová, která za třináct návštěv a dvě víkendová školení v Aktipu zaplatila téměř třicet tisíc korun.