Chcete-li opustit Čínu, učiňte tak do konce týdne, vyzval Čechy ministr Petříček

Pomoc Číně ve výši deseti milionů korun má zajistit především materiální prostředky, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Stát podle něj jedná s producenty ochranných, zdravotních a hygienických pomůcek. Polovina částky pomůže prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO). Šéf diplomacie také vyzval Čechy, kteří chtějí opustit Čínu, aby tak učinili do konce týdne.

„Rád bych zdůraznil, že do Číny nepoputují peníze, naším cílem je pomoci především materiálně,“ konstatuje Petříček. Pět milionů podle jeho slov má zajistit nákup ochranných, zdravotních a hygienických pomůcek, například respirátorů, rukavic či ochranných oděvů. Česko je v kontaktu s čínskou ambasádou a svůj postup chce koordinovat také v rámci EU, ujišťuje Petříček.

Druhá polovina částky bude podle ministra použita prostřednictvím WHO. „V nejbližší době přijde výzva, aby se členské státy zapojily do pomoci. Zvažuje se také možnost, že z naší pomoci přes Světovou zdravotnickou organizaci by mohlo být hrazeno i případné vyslání českých expertů,“ přibližuje Petříček.

Černínský palác v tuto chvíli ví o 141 Češích v Číně, zhruba stovka z nich se chce vrátit do tuzemska, řekl dále Petříček s tím, že jde o hrubý odhad. „Budeme situaci sledovat. Jsme připraveni konzulátně poskytnout podporu. V tuto chvíli nepřistupujeme k dalším opatřením,“ doplňuje šéf diplomacie.

Apeluje také na Čechy, kteří Čínu chtějí opustit, aby tak učinili do konce tohoto týdne. V neděli totiž začne platit vládní zákaz přímých letů mezi zeměmi. „Pokud to bude nutné, samozřejmě je vláda připravena zvážit možnost vyslání vládního speciálu, nicméně do konce tohoto týdne mohou čeští občané opustit Čínu klasickými lety,“ dodává ministr.

Všechny testy negativní, s pěti Čechy ale cestoval nakažený Belgičan

Všech 48 testů na koronavirus v Česku dosud bylo negativních. Do statistiky už je započítána i pětice Čechů, která se do vlasti vrátila v noci na pondělí, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z Číny do Evropy je dopravil francouzský vládní speciál. Ani u nich testy koronavirus nepotvrdily, následující dva týdny ale zůstanou v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce.

„Jsou izolováni na třech pokojích. Personál nemocnice je navštěvuje vždy v ochranných pomůckách. Testy na nákazu provedeme ještě před tím, než je z karantény propustíme, anebo pokud projeví známky onemocnění,“ řekla Martina Marešová z protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Rozhovor s Martinou Marešovou z pražské hygienické stanice (zdroj: Studio ČT24)

V letadle ovšem s pěticí Čechů podle belgického tisku cestoval také Belgičan, u něhož se v úterý nákaza potvrdila. „Tato osoba byla jen velmi málo v kontaktu s ostatními lidmi ve skupině. Domníváme se, že je proto jen velmi malá pravděpodobnost, že by se od ní ostatní nakazili,“ uvedl belgický virolog Steven van Gucht.

Belgie je devátou evropskou zemí, která nákazu koronavirem registruje. Celosvětově se nemoc objevila v šestadvaceti zemích.

České úřady evidují ještě více než sto českých občanů, kteří se chtějí vrátit z Číny do vlasti. Pokud by to nestihli před nedělním přerušením leteckých spojů s Čínou, stát bude připraven vyslat vládní speciál. Do té doby mohou využít přímé linky mezi Prahou a Čínou: v plánu jsou ještě čtyři spoje.

Tito lidé by podle ministra Vojtěcha neměli skončit v karanténě. Na rozdíl od těch, kteří přiletěli z Wu-chanu, se totiž nepohybovali přímo v epicentru nákazy.

Některé vysoké školy ruší pobyty čínských studentů

Moravskoslezské vysoké školy v souvislosti se šířením koronaviru ruší pobyty čínských studentů. Například do Karviné na Obchodně podnikatelskou fakultu Slezské univerzity jich nepřijede 38.

Ostravská univerzita zrušila plánovaný pobyt šesti čínským studentům; opatření se vztahuje pouze na studenty z Číny a netýká se dalších asijských zemí. Škola podle mluvčího také nedoporučuje svým studentům a pedagogům, aby jezdili do Číny.

Brněnská Masarykova univerzita má v Číně aktuálně čtyři studenty. Jsou v pořádku a škola je vyzvala k návratu. Zároveň univerzita nedoporučila odjezd těm, kteří se do Číny chystali se začátkem nového semestru.

Dva vědci z Mendelovy univerzity jsou momentálně z preventivních důvodů ve čtrnáctidenní karanténě. Jeden z nich se asi před týdnem vrátil z Číny z provincie Che-nan.

Více než dvě třetiny z celkového počtu 45 studentů Univerzity Palackého v Olomouci, kteří byli na studijních pobytech v Číně, se vrátily v těchto dnech domů. Vyslyšeli tak výzvu své domovské univerzity v souvislosti s obavou z šíření koronaviru. Vysoká škola zároveň do odvolání zastavila příjezd čínských studentů, kteří do Olomouce mířili na studijní pobyt, zimní školu či se vraceli na semestr.

Univerzita Pardubice zvažuje, zda přijme 14 studentů z Tchaj-wanu, kteří mají na škole studovat v letním semestru. Ministerstvo zahraničních věcí asijskou zemi označilo kvůli šíření koronaviru za rizikovou.

Žádného studenta či lektora nemá v Číně Technická univerzita v Liberci. A zůstane to tak i v nadcházejícím semestru: univerzita zastavila výměny s rizikovými oblastmi Asie.

Už v pondělí přiletěl přes Rusko do Prahy student designu Tomáš Drobný, který si přímo ve Wu-chanu dělal jazykový kurz. „To město je odříznuté a v karanténě. Já jsem neměl na výběr. Po semestru jsem odcestoval do Šanghaje a pak už se nedalo vrátit,“ líčí.

Pražští filharmonici zrušili vystoupení v Hongkongu

Pražský filharmonický sbor zrušil po dohodě s pořadateli svá vystoupení v Hongkongu. Mluvčí sboru Monika Havlová řekla, že se sbor dohodl s organizátory na možném odkladu vystoupení z důvodu plánovaných rušení leteckých spojů s Čínou kvůli nebezpečí nákazy koronavirem. Vystupující nechce vedení sboru ohrozit na zdraví. Na dvou koncertech měl vystoupit 25. a 27. února. 

S vedením Hong Kong Arts Festival podle Havlové Pražský filharmonický sbor jednal o vystoupeních téměř tři roky. „Jakmile se situace v regionu uklidní, budeme s pořadateli hledat náhradní termín vystoupení v některém z budoucích ročníků festivalu,“ uvedl ředitel PFS Radim Dolanský.

Celosvětově je koronavirem nakaženo více než 20 tisíc lidí, nejméně 427 osob na něj zemřelo. Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet potvrzených případů bude dál stoupat, protože tisíce odebraných vzorků se stále zkoumají.

Koronavirus 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic. Podle dosavadních statistik umírají asi dvě procenta infikovaných.