Bez nemoci. Pět Čechů, kteří se vrátili z Wu-chanu, má negativní testy, v karanténě však zůstanou

Pět lidí evakuovaných do Prahy z Wu-chanu má negativní výsledky testů na koronavirus. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nic to však nemění na tom, že pětice musí zůstat dva týdny v karanténě v Nemocnici Na Bulovce.

Z čínského Wu-chanu, který je epicentrem nákazy novým koronavirem, přicestovalo do Prahy pět lidí. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) jsou to dva studenti, dva další čeští občané a jeden rodinný příslušník. Po příletu jim zdravotníci odebrali vzorky, aby laboratoř zjistila, zda neonemocněli koronavirem. To se neprokázalo.

„Z Bulovky mám informace, že nemají příznaky a daří se jim dobře,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch. Ve francouzském letadle bylo 250 lidí ze třiceti zemí. Podle tamních médií 36 cestujících vykazovalo chřipce podobné příznaky, které mohou signalizovat i koronavirus.

Pacienti budou na konci karantény testováni znovu

V karanténě zůstane pětice Čechů kvůli možnosti, že by se nakazili až ke konci svého pobytu v Číně nebo během evakuačního letu.

„Vypadá to, že inkubační doba může být poměrně dlouhá a testy, které využíváme, mohou být ovlivněny tím, kdy se testování provádí. Teoreticky, pokud by se dotyčný nakazil až ke konci pobytu, vstupní test by mohl být negativní. Zatímco když se za 14 dní provede opětovné testování, pravděpodobnost, že by nám případ uniknul, je vyloučena,“ uvedl v Událostech, komentářích Milan Trojánek z Nemocnice na Bulovce.

Milan Trojánek hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Čechy z Číny je přepravilo francouzské letadlo do Bruselu, odkud pokračovali českým vládním speciálem do Prahy. Přistáli asi hodinu po půlnoci, na letišti na ně již čekala sanitka, aby skupinu evakuovaných převezla do karantény. Vše se odehrálo na starém ruzyňském letišti v oblasti označované jako terminál 4, kterou spravuje ministerstvo obrany. Přílet wu-chanské skupiny tak nenarušil běžný provoz letiště.

Čínská státní televize podle agentury Reuters upřesnila, že celkový počet obětí viru byl v neděli 361. Nakazilo se jen v Číně přes 17 tisíc lidí. Nákaza se již rozšířila do několika desítek zemí, v Evropě do Velké Británie, Francie, Německa, Itálie, Španělska, Švédska a Finska.

V Česku bylo testováno do soboty 38 lidí, všechny výsledky byly negativní. Mezi testovanými byli jak Češi cestující z Asie, tak turisté ze zahraničí. Preventivně byli vyšetřeni také například muž z Orlickoústecka, který se vrátil z Mexika, nebo žena z Brazílie, jež přicestovala do Česka přes mezinárodní letiště v jihovýchodní Asii. V karanténě je zatím také žena z Libereckého kraje, která byla v kontaktu s jedním z nakažených Němců.