Z Číny se chce dostat zhruba sto Čechů. Pomáhá jim ministerstvo zahraničí

Události: Z Číny se chce dostat zhruba sto Čechů (zdroj: ČT24)

V Číně stále pobývá asi stovka Čechů, kteří se chtějí vrátit domů, další cestu zvažují. V kontaktu je s nimi ministerstvo zahraničí. Zatím mohou využít přímé linky do Prahy, od neděle ale začne platit jejich zákaz.

Z Číny se nyní snaží dostat asi sto Čechů. Využít mohou ještě pět linek z Číny, které v Praze přistanou předtím, než začne platit zákaz přímých letů. Žádný hromadný speciál pro převoz se zatím neplánuje. „Jde o pracovníky českých firem, studenty, lidi, kteří jsou na cestách. Jsme s nimi v kontaktu,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). 

S odletem pomohlo ministerstvo třeba rodině Pekařových, která získala během několika hodin výstupní vízum nutné k rychlému odletu. „Jsem rád, že čínské úřady postupovaly rychle. Hovořil jsem s panem velvyslancem v Praze, on intervenoval, naše ambasáda v Pekingu byla v kontaktu s rodinou a já jim přeju šťastnou cestu domů,“ oznámil v pondělí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Rodina se proto ráno nečekaně dozvěděla, že potřebné dokumenty mají i pro novorozenou dceru Malvínu. „Jsme nadšeni, děkujeme za tu rychlost české vládě,“ řekla Kateřina Pekařová.

Mluví ale i o psychickém vyčerpání. Zatímco ona odletí už natrvalo z Číny s dětmi v úterý dopoledne, její manžel by měl rodinu následovat v sobotu. „Nemá vyřešeno vše potřebné k převozu psa. Doufám, že v sobotu odletí. Snad aerolinka nezruší lety,“ obává se Pekařová.

Někteří odlet z Číny odkládají

Další Češi návrat zatím odkládají. Například Lucie Jakešová považuje přesun za nebezpečnější než setrvání v Číně. „Tady ve městě je počet nakažených minimální a prevence byla podchycena. Zatím odjezd nezvažuju, vše se bude odvíjet podle toho, jak se situace zhorší,“ řekla pořadu 168 hodin studentka.

Ministerstvo zahraničí vyzývá cestující, kteří mají letenky do dalších destinací v Asii s přestupem v Číně, aby je přeobjednali. V mnohých případech se totiž lety ruší na poslední chvíli.