TÉMA

Slezská univerzita

Neetické, čecháčkovství, fiasko, hodnotí experti aféru kolem Tuleji

Pavel Tuleja, který měl po odcházející Heleně Langšádlové (oba TOP 09) převzít post ministra pro vědu, odstoupil ještě předtím, než byl jmenován. Vyšlo totiž najevo, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech. Čeští akademici, kteří uspěli na zahraničních univerzitách, celou kauzu považují za velmi problematickou – včetně faktu, že se ve vysoké akademické pozici pohybuje člověk, který nerespektuje etické standardy vědy. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval Jakub Hříbek.
před 19 h hodinami|

V noci na neděli oblohou proletí meteorický roj Lyridy, podmínky pro pozorování jsou ideální

V časných ranních hodinách v neděli bude k vidění meteorický roj Lyridy. Podle astronomů jsou letos pro jeho pozorování ideální podmínky, kdy sledování nebude rušit svit Měsíce. Zahlédnout bude možno během maxima roje asi jen patnáct meteorů, takže Lyridy nenabízejí takový zážitek jako třeba Perseidy s desítkami meteorů za hodinu.
22. 4. 2023|

30 let zpět: Jmenování prvního rektora Slezské univerzity v Opavě

V opavském Minoritském klášteře se před 30 lety uskutečnila slavnostní inaugurace prvního rektora Slezské univerzity. Prezident republiky Václav Havel jmenoval do akademické funkce profesora Martina Černohorského, mezinárodně uznávanou osobnost v oblasti fyziky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 5. 2022|

Chcete-li opustit Čínu, učiňte tak do konce týdne, vyzval Čechy ministr Petříček

Pomoc Číně ve výši deseti milionů korun má zajistit především materiální prostředky, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Stát podle něj jedná s producenty ochranných, zdravotních a hygienických pomůcek. Polovina částky pomůže prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO). Šéf diplomacie také vyzval Čechy, kteří chtějí opustit Čínu, aby tak učinili do konce týdne.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 17:51|