Nový koronavirus už má v Číně víc obětí než epidemie SARS před sedmnácti lety

Události: Ve Wu-chanu otevřeli nemocnici pro pacienty s koronavirem (zdroj: ČT24)

Počet potvrzených úmrtí na koronavirus v Číně dosáhl ke konci neděle 361. To je více než za tamní epidemie SARS. Celkový počet nakažených přesáhl 17 300. Země žádá svět o zdravotnický materiál. Její sousedé mezitím zavírají hranice, k čemuž vyzývají i stávkující zdravotníci v Hongkongu. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznámila dočasné uzavření deseti ze třinácti hraničních přechodů.

Epidemie se již rozšířila do několika desítek zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření a evakuují své občany z Číny. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli onemocnění globální stav zdravotní nouze.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus z Eritrey v Ženevě v pondělí řekl, že při zavádění preventivních opatření před novým koronavirem není vždy nezbytné omezovat mezinárodní obchod a dopravu, jednotlivé státy by měly jednat vždy na základě důkazů. Čínská vláda v reakci na slova šéfa WHO kritizovala ty státy, které na své území odmítají vpustit obyvatele čínské provincie Chu-pej považované za epicentrum nákazy.

Filipíny v neděli oznámily první případ úmrtí mimo Čínu, za kterým nový virus stojí. Obětí se podle tamního ministerstva zdravotnictví stal čtyřiačtyřicetiletý muž pocházející z čínského města Wu-chanu, odkud se nový virus rozšířil. Nákaza byla potvrzena také u mužovy osmatřicetileté partnerky, která pochází rovněž z Wu-chanu. Ta se v současnosti nachází v izolaci v nemocnici v Manile.

Německo hlásí už 12 nemocných

Evropa eviduje zatím 27 potvrzených případů onemocnění. Německé úřady během pondělí potvrdily dva další nemocné. Jedním z nově nakažených je pracovník firmy Webasto z bavorské obce Stockdorf u Mnichova, která je ohniskem nákazy v zemi. Druhým z nově potvrzených případů je dítě jiného ze zaměstnanců podniku. U sourozence nově infikovaného dítěte a jejich otce se virus prokázal již dříve.

Koronavirem se v Německu nakazilo osm zaměstnanců firmy Webasto, která vyrábí automobilové díly. Stalo se to v polovině ledna při školení, jehož se zúčastnila jejich kolegyně z Číny, která si příznaků nemoci všimla až při návratu do vlasti.

Koronavirem se nakazili rovněž dva Němci, kteří o víkendu přiletěli evakuačním letadlem z Wu-chanu.

Šest případů hlásí Francie, po dvou Rusko, Itálie a Británie, po jednom pak Finsko, Švédsko a Španělsko. 

Letadlo s Čechy a Slováky evakuovanými z Wu-Chanu přistálo v pondělí zhruba půl hodiny po půlnoci na letišti v Praze-Ruzyni. Spolu s lidmi z dalších třiceti zemí je do Evropy přepravilo francouzské letadlo, do Bruselu pro ně odpoledne letěl český vládní speciál. Češi zamířili k dalším vyšetřením do pražské Nemocnice Na Bulovce, Slováky převeze sanitka do nemocnice ve středoslovenském městě Banská Bystrica.

Rusko přerušilo železniční dopravu s Čínou

Ruské úřady kvůli obavám z šíření nákazy od pondělí dočasně přerušily vlakové spojení s Čínou. Opatření se týká železniční osobní dopravy. Ruské státní dráhy ujistily, že nevyužité jízdenky mohou cestující vrátit a budou jim proplaceny v plné výši. Opatření se vztahuje i na už vypravené vlaky.

Rusko už dříve uzavřelo státní hranici na Dálném východě a vláda dočasně zrušila bezvízový styk pro turisty. Přestala také vydávat pracovní víza pro čínské občany.

Severní Korea zase na neurčito přerušila železniční spojení s Ruskem. Severokorejské úřady toto rozhodnutí vysvětlují jako preventivní opatření. Vlakové spojení z Pchjongjangu do Moskvy a do Chabarovska je přerušeno od pondělí. Deník Vědomosti připomněl, že dvakrát do měsíce z Pchjongjangu do Moskvy míří jeden vagon, další pak jednou měsíčně do Chabarovska. Železniční spojení s Čínou přerušila KLDR již před časem.

V Rusku byly zatím potvrzeny první dva případy nákazy koronavirem, v Zabajkalském kraji a Ťjumenské oblasti. V obou případech jde o čínské občany, kteří přicestovali z Číny. Hospitalizováni byli i lidé, kteří s nimi přišli do styku. Ruský premiér Michail Mišustin v pondělí uvedl, že by země mohla začít deportovat cizince, kteří budou mít pozitivní testy na nový druh koronaviru.

Hongkong zavírá část hranice

Za kompletní uzavření hranic stávkují také stovky pracovníků zdravotnických zařízení v Hongkongu. Sdružení zaměstnanců nemocnic, které má asi 18 tisíc členů, uvedlo, že do protestní akce se zapojilo 2400 pracovníků – navzdory výzvám vlády, aby tak nečinili. V úterý by se měli přidat i klíčoví zaměstnanci nemocnic – tedy zdravotní sestry a lékaři.

Správkyně Hongkongu oznámila dočasné uzavření deseti ze třinácti hraničních přechodů. Zablokování celé hranice ale Lamová odmítla s tím, že by to bylo „diskriminační, nepatřičné a nepraktické“. Odmítla také, že by byla opatření proti šíření koronaviru přijata pod tlakem pracovníků ve zdravotnictví, kteří podle AP pohrozili pětidenní stávkou. 

V Hongkongu bylo zatím potvrzeno 15 případů nákazy novým koronavirem. Hongkong již dříve přijal proti šíření nového koronaviru jistá opatření, mimo jiné přerušil dopravu na vysokorychlostní železnici mezi Hongkongem a pevninskou Čínou i vzájemné trajektové spojení. 

Čína žádá zdravotnický materiál

Čínská vláda sdělila, že kvůli epidemii naléhavě potřebuje zdravotnický materiál, jako jsou ochranné roušky, brýle a kombinézy. Několik zemí, včetně Francie, Británie, Japonska a Jižní Koreje, již zdravotnické potřeby do Číny vyslalo, uvedla mluvčí čínské diplomacie.

Česko pošle Číně jako humanitární pomoc deset milionů korun. Na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) to schválila vláda. Peníze by se měly rozdělovat prostřednictvím mezinárodních organizací po konzultacích se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že rezervy zdravotnického vybavení, jako jsou například roušky, si musí Česko ponechat, aby bylo připravené na náhlé situace.

Japonský premiér Šinzó Abe v místním parlamentu řekl, že jeho země vynaloží veškeré úsilí, aby šíření nového koronaviru neovlivnilo letošní letní olympijské hry.

„Budeme v úzkém kontaktu se všemi, včetně Mezinárodního olympijského výboru a Světové zdravotnické organizace, abychom přijali příslušná opatření a aby koronavirus neovlivnil olympiádu,“ řekl Abe v japonském parlamentu. Hry v Tokiu začínají 24. července. Jejich organizátoři neuvažují o tom, že by je zrušili.

Země G7 budou spolupracovat

Ministři zdravotnictví sedmi nejsilnějších ekonomik světa (USA, Kanada, Francie, Německo, Británie, Itálie a Japonsko) souhlasili, že jejich země budou maximálním možným způsobem spolupracovat při výzkumu viru, při zavádění preventivních opatření včetně cestovních omezení, a budou rovněž spolupracovat se Světovou zdravotnickou organizací, Evropskou unií i s Čínou.

„Jedinou vhodnou reakcí na tento virus je koordinovat se v mezinárodním měřítku a na evropské úrovni, protože virus nerozlišuje ani hranice, ani národnosti,“ uvedl v prohlášení německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

V úterý se Spahn sejde se svým britským a francouzským protějškem.