Letadlo s pěti Čechy z Wu-chanu přistálo v Praze. Evakuovaní jsou bez příznaků

Letadlo s pěti Čechy z Wu-chanu přistálo v Praze (zdroj: ČT24)

Pět Čechů a dva Slováci evakuovaní z čínského města Wu-chanu jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bez příznaků, které by signalizovaly nákazu koronavirem. Ministr to oznámil na brífinku po jejich příletu na pražské Letiště Václava Havla. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) dodal, že Česko eviduje asi stovku dalších lidí, kteří se chtějí vrátit z Číny. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO), který se nočního brífinku také zúčastnil, bude pro jejich případnou evakuaci zarezervovaný vládní Airbus.

Letadlo s Čechy a Slováky evakuovanými z čínského města Wu-chan, které je ohniskem epidemie nového koronaviru, přistálo v pondělí zhruba půl hodiny po půlnoci v Praze. Spolu s lidmi z dalších 30 zemí je do Evropy přepravilo francouzské letadlo, do Bruselu pro ně letěl český vládní speciál. Češi zamířili krátce před 01:00 do pražské Nemocnice Na Bulovce, Slováky odvezla dvojice sanitek do nemocnice v Banské Bystrici. 

„Jde o dva studenty z Wu-chanu, dva občany České republiky a jednoho rodinného příslušníka,“ upřesnil ministr Petříček totožnost Čechů. Poděkoval také Francii, že přijala Čechy do svého letadla z Číny.

Mimořádný brífink: Češi z Wu-chanu se vrátili do Česka (zdroj: ČT24)

Vláda rozhodla o zastavení letů z Číny

Vláda v pondělí kvůli šíření nového typu koronaviru schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českou republikou. Bude platit od neděle 9. února, informoval premiér Babiš. Ministr Vojtěch uvedl, že opatření bude platit na dobu neurčitou, odhadovat jeho trvání nechtěl. 

Vláda dále schválila, že Česko pošle Číně jako humanitární pomoc 10 milionů korun ve formě finanční pomoci Světové zdravotnické organizaci. Čína kvůli epidemii nového typu koronaviru naléhavě potřebuje zdravotnický materiál, jako jsou ochranné roušky, brýle a kombinézy. 

Ministr Vojtěch dále řekl, že veškerý kontakt s pasažéry prováděli zdravotníci v ochranných oděvech, stejně k nim budou přistupovat také na Bulovce. „Udělali jsme maximum pro to, aby nedošlo k jakémukoliv riziku pro zdravotníky,“ dodal.

Potvrdil informaci z Francie, že někteří lidé, kteří z Číny do Evropy letěli stejným letadlem jako Češi a Slováci, příznaky mají. „Nemusí to znamenat, že jsou nakažení koronavirem. Může to být i chřipka nebo nachlazení,“ dodal ministr.

Evakuovaní absolvovali testy

Letadlo přiletělo na Terminál 4, který spravuje ministerstvo obrany. Ten stojí stranou od terminálů 1 a 2, které používají cestující na běžných linkách, provoz letiště tak nemusel být omezen. 

Zhruba o půlnoci přijel na letištní plochu speciální vůz Atego pražské zdravotnické záchranné služby, který později pětici přepravil v doprovodu policejních aut na Bulovku. Slovenské cestující přebraly dvě sanitky z Bratislavy.

V Nemocnici Na Bulovce byly pro pětici českých evakuovaných připravené samostatné pokoje s vlastním sociálním zázemím. „Za nimi bude moci jen ošetřující personál s ochrannými pomůckami, bez možnosti návštěv,“ sdělila mluvčí Bulovky Simona Krautová.

Ráno pětice Čechů absolvovala testy, tedy výtěr z nosohltanu a odběr krve. Výsledky budou známé pozdě odpoledne. I když budou negativní, zůstanou 14 dní v karanténě.

Čínská státní televize podle agentury Reuters upřesnila, že celkový počet obětí ke konci nedělního dne dosáhl 361. Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem činil podle státní komise 2829. Celkový počet nakažených v Číně dosáhl ke konci neděle 17 205. Až na jeden případ byly všechny oběti v pevninské části země.

Nákaza se již rozšířila do několika desítek zemí, v Evropě do Velké Británie, Francie, Německa, Itálie, Španělska, Švédska a Finska. V Česku bylo testováno do soboty 38 lidí, všichni měli negativní výsledek.