Kvůli koronaviru musíme dělat víc, apeluje Svoboda. Podle Vojtěcha jsou opatření dostatečná

Události, komentáře: Vojtěch a Svoboda o koronaviru (zdroj: ČT24)

Česko plní doporučení Světové zdravotnické organizace a opatření kvůli koronaviru jsou dostatečná, míní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda (ODS) namítá, že v případě podobné epidemie je nutné dělat více, než je adekvátní, klíčové je totiž zabránit tomu, aby se nákaza do Česka dostala. Hosté Událostí, komentářů se shodli, že u finanční pomoci Číně není nejdůležitější její výše, ale správné využití a projevená solidarita.

V pondělí česká vláda rozhodla o pozastavení přímých letů do Číny a z Číny. Podle Adama Vojtěcha kabinet o opatřeních diskutoval zevrubně a platnost odložil kvůli Čechům, kteří se chtějí z Číny vrátit do vlasti. „Zvážili jsme, že je to lepší než řešit repatriaci, což je komplikované,“ zdůvodňuje ministr.

Doplňuje také, že Česko plní veškerá doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). „To, co jsme učinili – a nemyslím, že je to úplně málo – je v tuto chvíli dostatečné,“ míní.

Bohuslav Svoboda ale považuje vládní krok za nedostatečný a zdůrazňuje, že pokud se s řešením otálí, může snaha o izolaci nákazy přijít pozdě. Hlavní podle poslance je, aby se koronavirus do Česka vůbec nedostal. „Tyto věci se musí dělat včas a dopředu, protože když se sem infekce dostane, není opravný termín,“ tvrdí.

Dodává také, že zatím nikdo přesně neví, co vše koronavirus dokáže, jak se přenáší či jak může v budoucnu zmutovat, a je proto hrozbou. „Riziko nové infekce je vždy větším rizikem než infekce, kterou známe, dovedeme s ní pracovat, proti ní očkovat a máme protilátky,“ připomíná Svoboda.

Musíme dělat víc, než je adekvátní, apeluje Svoboda

Češi, kteří v následujících dnech teprve z Číny dorazí, představují výrazně menší riziko než pětice, jež přiletěla v noci z neděle na pondělí, konstatuje ministr zdravotnictví. Zatímco evakuovaných pět českých občanů letělo přímo z centra nákazy z Wu-chanu, nyní se budou vracet lidé z jiných částí Číny.

Na palubě letadel dostanou informace, palubní personál je navíc povinen hlásit případné symptomy, aby mohli být pacienti zajištěni okamžitě po příletu. „Už jsme takto přímo na letišti zachytili čtyři podezřelé případy, všechny byly negativní,“ konstatuje Vojtěch a dodává, že v tuto chvíli nedává logiku prověřovat všechny cestující.

Podle Svobody jsou ale taková opatření nedostatečná. „Nákaza pravděpodobně má čtrnáct dnů, než musí manifestovat. To znamená, že lidé budou zdraví, ale už budou infekční. Z tohoto pohledu si myslím, že v této situaci, abychom zabránili epidemii nebo pandemii, musíme dělat víc, než je adekvátní,“ soudí místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví zdůrazňuje, že Česko je na krizový scénář připraveno. Lůžka určená pro případné pacienty s koronavirem má vyhrazena pražská Nemocnice Na Bulovce, aktuálně jde o šest míst. „Zatím se v Evropě nebavíme o epidemii jako v Číně, jsou to jednotky případů, takže v tuto chvíli je to dostatečné,“ věří Vojtěch.

Doplňuje, že v případě nutnosti se do dvanácti hodin může připravit specializovaná vojenská nemocnice v Těchoníně, zapojit se ale může více zařízení: „Lidé musí být separováni, což nemusí být na specializovaném oddělení, to může být na klasickém infekčním oddělení,“ vysvětluje ministr.

České zdravotnictví je schopné ošetřit desetitisíce nemocných lidí, problém tkví dle Svobody jinde: „Nemáme zatím léky a to znamená, že léčba skupin starších lidí a lidí, kteří jsou pod vlivem jiné infekce, může být velmi obtížná a může docházet k úmrtím,“ míní poslanec ODS.

Nejde o peníze, ale o ochotu pomáhat

Vláda v pondělí také schválila finanční pomoc pro boj s nákazou, a to ve výši deseti milionů korun. Naopak roušky ze státních hmotných rezerv, o které Peking žádal, neposkytne.

Peníze půjdou do Číny přes WHO, konstatuje Vojtěch. „Nejde o peníze, ale jde o to, co se za ty peníze pořídí. WHO je nejlepší organizací, která s těmi penězi může naložit, protože zná situaci,“ věří.

Částka není podstatná ani podle Svobody. „Podstatné je to, že lidstvo si je ochotno pomáhat. Proto já velmi vítám každou korunu, kterou uvolníme, i když jsem si vědom, že je to kapka v moři, která nic nezmění. Je to projev toho, že jsme na světě, protože jsme lidé a vzájemně jsme solidární,“ zakončuje.