Česko namrzlo. Na severu Čech a jihozápadě Moravy platí varování do pátku

Počasí: Mlhy přinesly mráz. Víkend potěší lyžaře i vlekaře (zdroj: ČT24)

Počasí čtvrtečního rána se neslo v duchu výstrahy před mrznoucími mlhami, která platila pro většinu území České republiky v polohách do 400 metrů nad mořem. Teploty v nížinách se pohybovaly od minus 3 do minus 7 stupňů Celsia. Díky inverzi se na hřebenech hor teplota vyšplhala až na 5 stupňů Celsia. V severní části Čech a jihozápadní části Moravy se budou v noci opět tvořit mrznoucí mlhy, jejich vlivem mohou klouzat silnice.

Výstrahu před mrznoucími mlhami vyhlásili meteorologové už ve středu v podvečer a její ukončení ohlásili na čtvrteční desátou hodinu dopolední. S rostoucími teplotami v průběhu dne se mlhy začaly postupně rozpouštět.

Inverzní počasí přineslo zajímavé rozdíly teplot. Například na Modravě ukázaly teploměry 16 stupňů pod bodem mrazu, zatímco v Hojsově Stráži naměřili 6 stupňů Celsia nad nulou. „Takže na několika kilometrech 22 stupňů rozdíl díky inverzi,“ komentoval čtvrteční ranní počasí meteorolog ČT Jan Šrámek.

Mrznoucí mlhy mohou ztěžovat dopravu i v noci na pátek

Sever Čech a jihozápad Moravy v noci na pátek opět zahalí mrznoucí mlhy. Silnice tak mohou vlivem vznikající námrazy klouzat a současně bude snížena viditelnost, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jejich upozornění na mrznoucí mlhy platí od dnešních 21:00 do pátečních minimálně 10:00 pro okresy na západě Pardubického kraje, severu Středočeského kraje, jihozápadě Královéhradeckého kraje, jihu Libereckého kraje a pro většinu Ústeckého kraje. Ve stejnou dobu mají kvůli mrznoucím mlhám počítat se sníženou dohledností a nebezpečím tvorby námrazy lidé v Jihomoravském a Olomouckém kraji, na východě Vysočiny a na Novojičínsku a Odersku v Moravskoslezském kraji.

Páteční ráno bude opět mrazivé, nejčastější teploty se budou pohybovat v rozmezí 2 až 6 stupňů pod nulou. „Mraků bude během pátečního dne přibývat, ale déšť by měl dorazit až později večer. Platí to pro západ Čech, v polohách nad 1000 metrů výš může i sněžit,“ poznamenal Jan Šrámek k předpovědi počasí na pátek.

Odpoledne by měly teploty vystoupat na 2 až 6 stupňů Celsia. O něco chladněji má být na severu a severovýchodě Čech a také na většině území Moravy, kde by se rtuť teploměru měla pohybovat okolo nuly.

Sníh potěší vlekaře i lyžaře

Z víkendového počasí budou mít radost především lyžaři a provozovatelé skiareálů. „Vypadá to, že během soboty bude sněžit nad 800 metrů nad mořem, ale večer už i nad 300,“ avizoval meteorolog ČT.

V nejvyšších horských oblastech připadne nejvíce sněhu. Na hřebenech Šumavy, Krušných hor, Krkonoš, Jeseníků a Beskyd připadne až 15 centimetrů nového sněhu. V neděli by se pak sněžení mohlo objevit na většině území Česka.

Inverze by se měla začít rozrušovat. To znamená, že na horách přituhne, zatímco v nížinách se mírně oteplí. V sobotu by se denní teploty měly pohybovat nad nulou až do 5 stupňů Celsia, v neděli do 4 stupňů.

I příští týden má převládat proměnlivé počasí. Inverze jen tak neustoupí. „Noční teploty budou v nížinách pod nulou, přes den slabě nad ní. Na horách teploty porostou. A uprostřed týdne budou přibývat mraky, na horách by se mělo střídat sněžení s deštěm,“ poznamenal Jan Šrámek.