Budu se snažit udržet nezávislost úřadu, uvedl nový šéf žalobců Stříž

Brífink nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže (zdroj: ČT24)

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v úterý oficiálně nastupil do funkce. Chce pokračovat ve směřování svého předchůdce Pavla Zemana, zejména v jeho nestrannosti a nezávislosti. Zároveň uvedl, že chce vždy vystupovat ve veřejném zájmu, bez ohledu na dopady do politické a obchodní sféry. Úřad řídil jako první náměstek už od 1. července, když Zeman ve funkci skončil.

„Hodlám tuto funkci vykonávat objektivně. Budu se snažit udržet nezávislost, nestrannost státní zastupitelství a v tomto nehodlám nic měnit,“ prohlásil Stříž při nástupu do funkce.

Jako svou prioritu uvedl posílení odpovědnosti státních zástupců. Kauzy s menším dopadem, důkazně jasné, mohou řešit sami, třeba dohodami o vině a trestu a jinými altenativními způsoby ukončení trestního řízení. Závažné kauzy a důkazně nejasné případy, kde je zapotřebí veřejné jednání s dokazováním, mají posílat podle Stříže k soudům.

Zákon o státním zastupitelství

V případě nového zákona o státním zastupitelství by se podle Stříže měla vyjasnit pravidla, jak má probíhat výběr nejvyššího žalobce. Myslí si, že to má být vždy stávající státní zástupce. „Chci se o tom bavit se všemi, kdo budou mít chuť naslouchat,“ řekl.

Domnívá se, že by bylo vhodné zavést výběrová řízení a upravit také proceduru výběru nejvyššího státního zástupce. „Nevím, kde se vzaly hlasy a právní analýzy, že státním zástupcem může být jmenován každý, kdo jde okolo,“ dodal Stříž.

Do živých kauz nebude NSZ zasahovat

Nejvyšší státní zastupitelství nebude podle nového šéfa žalobců zatím nijak vstupovat do kauzy Vrbětice, tedy vyšetřování výbuchů muničních skladů na Zlínsku. „My tu věc budeme sledovat z pozice NSZ vyžadováním informací o stavu řízení, ale tak jako ve všech jiných kauzách, nehodláme do těchto věcí ingerovat, nějakým způsobem komentovat nebo dávat nějaké pokyny,“ sdělil Stříž.

O Vrběticích má podle svých slov pouze informace od dozorujícího krajského státního zastupitelství. V podstatě prý kopírují známé informace, které byly v médiích.

Úřad takto bude podle Stříže přistupovat ke všem živým kauzám. „Na druhou stranu využijeme všech prostředků, které nám dává zákon, abychom prosadili správný právní názor, pokud zjistíme, že v postupu nižšího státního zastupitelství došlo k nějakému odbornému pochybení,“ doplnil.

Náměstkem nejvyššího státního zástupce zůstane Jiří Pavlík, který spolupracoval už se Zemanem. Další místo nebo místa náměstků zůstanou zatím neobsazená, Stříž bude o vhodných adeptech teprve přemýšlet. Zeman, který stál v čele soustavy státního zastupitelství deset let, pokračuje jako řadový žalobce Nejvyššího státního zastupitelství. Působí v analytickém a legislativním odboru.

Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Ministryně Marie Benešová (za ANO) popsala Stříže jako profesionála, který prošel všemi stupni státního zastupitelství. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. „Byl doporučen i Unií státních zástupců, která mu dala kladné hodnocení a jednoznačné doporučení,“ řekla ministryně. Respektován je podle ní v soustavě soudnictví.