Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno

Události: Volba vedení hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.

Ve svém dopoledním projevu Babiš, který později získal 88 hlasů delegátů z 98 – proti byl jediný – mimo jiné řekl, že premiér Petr Fiala (ODS) „lidem téměř každý den neomaleně lže do očí a je úplně odtržený od reality v České republice“. Prioritou vlády podle něj není Česko a jeho občané, ale především Ukrajina a přikyvování Bruselu.

„Neexistuje nic pozitivního, co Fialova vláda udělala pro naše lidi. Pětikoalice Českou republiku vrátila o 30 let zpět do hlubokých devadesátek,“ hřímal Babiš. Dodal, že současná vláda rozvrátila ekonomiku a rozdělila společnost.

Česko podle Babiše nikdy nemělo tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu v čele s nekompetentním premiérem jako nyní. Úkolem hnutí podle něj nyní je vrátit se v roce 2025 do vlády a po pětikoalici „znovu uklidit celou zemi“.

Pokud jde o úvahy o konci v politice, zůstat přiměla Babiše podle jeho vlastních slov podpora nejen členů ANO, ale především občanů. Vláda se prý ANO bojí, odmítl také, že by hnutí bylo „stranou jednoho muže“.

Navzdory ostrým slovům Fiala Babišovi pogratuloval ke znovuzvolení, zároveň ale na sociální síti X napsal, že by si přál, aby se Babiš v Poslanecké sněmovně „choval více jako politik než jako král chaosu, osobních útoků, polopravd a lží“.

Babiš poté na odpolední tiskové konferenci řekl, že by za ideální považoval nadpoloviční podíl hlasů, za nejlepší časy svého vládnutí považuje jednobarevný kabinet, který v minulém volebním období nezískal důvěru a pokračoval do vzniku menšinové koalice se sociálními demokraty. „Byli jsme 208 dní bez důvěry a jeli jsme 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ prohlásil.

S hnutím SPD má ANO na něco stejný názor, v něčem se oba subjekty liší, řekl Babiš. „My neusilujeme o voliče SPD, usilujeme o voliče pětikoalice. Pětikoalice je zradila, nesplnili nic,“ řekl. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová poté dodala, že hnutí s SPD spolupracuje.

„Samozřejmě spolupracujeme, jsme jen dvě opoziční strany, celá řada věcí nám vadí společně,“ zmínila Schillerová zkrácenou valorizaci důchodů či korespondenční volbu. Na vyjadřování k možným koalicím je podle ní moc brzy, sestavují se až po volbách. „My máme ambici vyhrát parlamentní volby tak, aby bez nás nešlo sestavit žádnou vládu,“ uvedla.

Tisková konference ANO po zvolení předsednictva (zdroj: ČT24)

Večer pak Babiš pro ČT prohlásil, že hnutí ANO musí oslovit voliče do Evropského parlamentu. „Musíme je přesvědčit, že největší nebezpečí pro Evropu je ilegální migrace, že v Bruselu se rozhoduje o našem životě, často i proti našemu přesvědčení, že chceme mít na výběr, nechceme zákaz aut se spalovacími motory nebo aby Green deal ničil naši ekonomiku,“ podotkl s tím, že hnutí chce změnit kurz Evropy.

Zmínil, že se chce zaměřit také na voliče v Praze. „Praha nevolí moc hnutí ANO, volí pětikoalici, takže musíme přesvědčit tyto voliče, že se spletli a že je pětikoalice zradila, protože vůbec neplní program,“ dodal Babiš.

„Největší souboj od roku 1989“

Po Babišovi na sněmu vystoupil s projevem Havlíček, který později ve volbě získal 91 z 98 platných hlasů. Ten například označil sněmovní volby v příštím roce za největší politický souboj od roku 1989. Proti ANO se podle něj sešikují jiné politické strany, ale i „většina médií“. Hnutí podle Havlíčka musí další politické strany „upracovat“.

Hnutí podle něj nesmí zemřít na politickou korektnost a musí sázet také na komunikaci s lidmi a nezkorumpovatelnost. „Musíme zabránit další devastaci hospodářství, ukončit rozdělování lidí na lepší a horší, poučování, co je správné, demokratické a nedemokratické,“ zdůraznil také.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Schillerová ve svém projevu hovořila velmi podobně jako Babiš s Havlíčkem, za zásadní hodnoty ANO označila plnění slibů, odvahu a podporu jak podnikatelů, tak sociálně slabších. Vypíchla také osobní komunikaci s lidmi.

Projevy Andreje Babiše, Karla Havlíčka a Aleny Schillerové na sněmu ANO (zdroj: ČT24)

Čím více rostou preference hnutí, tím větší hrozbu se z něj někteří lidé budou snažit udělat, míní exministryně financí. „Poctivé rozšiřování voličské základny obnáší mnohem více poctivé práce než vrážení klínů mezi voliče, aktivizování ideologických křídel nebo trestání těch, kdo by se jakkoli odchýlili od nenávistných stranických linií,“ pronesla k delegátům.

Politický reportér ČT Petr Vašek po vystoupení všech třech řečníků mimo jiné upozornil na to, že Babišův projev byl klidnější, než u něj bývá zvykem v poslední době ve sněmovně. „Novinkou je podle mě to, že řekl, že chce jít do voleb jako jasný lídr, a domnívám se, že bude chtít být znovu premiérem,“ vypíchl Vašek. Předsedou stínového kabinetu hnutí je nyní přitom Havlíček.

Na čtyři místa pro řadové místopředsedy opozičního hnutí ANO nakonec kandidovali pouze čtyři zájemci, přestože nominací byl původně dvojnásobek. Mezi kandidáty byli tři současní místopředsedové – bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, Schillerová a dřívější předseda sněmovny Radek Vondráček. Jediným „nováčkem“ se zájmem o funkci v nejvyšším vedení hnutí byl poslanec Robert Králíček. Uspěli všichni čtyři – nejméně hlasů dostal Králíček – 79 z 98. Trojice staronových místopředsedů jich získala přes devadesát.

V projevu na sněmu se nominace vzdal v minulosti druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek. Už předtím se tak rozhodli poslanci Jana Mračková Vildumetzová, Roman Kubíček a Josef Bělica.

Na tiskové konferenci Králíček sdělil, že jeho hlavním úkolem je pracovat s pražskou organizací ANO. „Cítíme rezervy, chceme, aby se preference zlepšily, chceme to ukázat už v nadcházejících evropských volbách,“ nastínil. Hodlá se také setkávat s kolegy z jiných regionů, diskutovat o jejich problémech a přinášet je na vedení hnutí. Ve stínové vládě ANO zastává post zmocněnce pro IT a digitalizaci.

Babiš novinářům už před zahájením sněmu řekl, že hnutí je ve skvělém stavu. „Je stabilizované, máme jasný tým, rozdělené role, skvělou stínovou vládu. Hlavně dámy u nás jsou velice energické ve sněmovně,“ pochvaloval si.

Babiš dříve říkal, že už kandidovat nebude

Před dvěma lety na sněmu Babiš říkal, že už na šéfa hnutí kandidovat příště nebude. Ke změně názoru jej přiměly různé věci i soukromého charakteru, konstatoval nyní. „Ale je to hlavně to, že mám stále plno fanoušků, kteří mi věří,“ podotkl.

Babiš prý zatím neví, ve kterém kraji bude v příštích sněmovních volbách kandidovat. Zda by chtěl být znovu premiérem, je podle něj těžká otázka. „Bavilo mě, že jsem bojoval za naše zájmy. Bavily mě kontakty se světovými politiky,“ uvedl.

Od minulého sněmu, který se uskutečnil v únoru 2022, se asi nejvýraznější personální změna ve hnutí odehrála po loňských prezidentských volbách, v jejichž druhém kole Babiš prohrál s Petrem Pavlem. Před hlasováním totiž Babišova protikandidáta podpořili tehdejší místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák i bývalý ostravský primátor Tomáš Macura. Oba už nejsou členy ANO.

Rakušan vytkl ANO některé výroky

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v reakci vytkl představitelům ANO některé jejich výroky a napsal, že výsledky hlasování sněmu ANO komentovat nechce, protože jde o projev vůle delegátů. „Průběh sněmu nesleduji, takže nemohu glosovat jednotlivé výroky směrem k vládě. Předpokládám ale, že obsahem a formou se neliší od toho, co slýcháme ve sněmovně. A právě rétoriku bych, vedle absence věcných řešení, vytknul hnutí ANO nejvíc,“ uvedl Rakušan.

Vicepremiér označil za neomluvitelné výroky ANO o totalitě, okrádání důchodců nebo strašení volebními podvody. „Vedou k oslabování důvěryhodnosti základních institutů demokracie a právního státu. V tomto ohledu Andrej Babiš a jeho věrní jsou hrozbou pro demokracii. Ať se jim to hodnocení líbí, nebo ne. A pro mě je tohle obrovská motivace znovu se s nimi utkat o to, kdo bude tuhle zemi dál spravovat, a uspět,“ dodal.

Šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová napsala, že ANO se v posledních letech výrazně radikalizuje. „A u Andreje Babiše je čím dál více patrná inspirace politiky, jako jsou (bývalý americký prezident Donald) Trump nebo (maďarský premiér Viktor) Orbán. Demokracie a její instituce jim překážejí, sázejí na rozdmýchávání nenávisti a bagatelizují skutečné hrozby,“ uvedla. ANO a Babiš se tak podle ní stávají čím dál větší hrozbou demokracie i bezpečnosti. „Proti tomu bude TOP 09 vždy vytvářet hráz a nepřipustíme, aby ANO spolu s hnutím SPD v této zemi otočily kormidlem na východ,“ dodala.

Místopředseda SPD Fiala popřál představitelům ANO ke zvolení. „Celý volební sněm hnutí ANO vnímáme jako jejich vnitrostranickou záležitost. Hnutí SPD je připraveno spolupracovat jako společná parlamentní opozice vůči této pětikoaliční, asociální a arogantní vládě,“ sdělil Fiala.