Babiš doufá, že Zeman obrousí hrany. Podle pravice šance na změnu padla

Babiš: Společnost je rozdělená, Zeman by se ji měl pokusit spojit (zdroj: ČT24)

Výsledky souboje o Pražský hrad ukázaly, že společnost je rozdělená vedví a staronový prezident by se měl snažit společnost spojit. V reakci na vítězství Miloše Zemana a porážku Jiřího Drahoše to prohlásil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zejména strany napravo od středu jsou však v tomto pohledu skeptičtější, od Zemanova druhého mandátu nemají dobré očekávání a mluví především o nutnosti chránit ústavu.

Andrej Babiš jako jednotlivec podpořil Miloše Zemana už před prvním kolem volby, před druhým se pak ve prospěch současného prezidenta vyslovilo i celé hnutí ANO. Nyní premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš pogratuloval Miloši Zemanovi ke znovuzvolení prezidentem, které označil za obrovský úspěch.

„Nebylo to pro něj lehké, protože většina médií mu nefandila a většina tradičních politických stran mu také nefandila,“ prohlásil odstupující ministerský předseda, současně ale upozornil, že je zde nespokojených 2,7 milionu voličů Zemanova protikandidáta.

„Situace není dobrá, potvrdilo se, že naše společnost je rozdělená. Je to půlka voličů, kteří se zabývají politikou a kterým záleží na budoucnosti této země,“ podotkl. „Pan prezident slíbil, že se bude snažit být konstruktivní a společnost spojit. Potřebujeme to. Doufejme, že lidé, kteří nemají z výsledku radost, budou přístupní diskusi.“

Pro Babiše je Zemanovo vítězství příznivé i proto, že ho prezident minulý týden pověřil jednáním o sestavení nové vlády poté, co jeho první menšinový kabinet nezískal důvěru. Současně Zeman Babišovi slíbil dostatečný čas na vyjednání většinové koalice ve sněmovně před jmenováním vlády.

„Pokud by pan prezident prohrál, spěchali bychom. Teď budeme mít víc času. Čekáme, kdo bude ve vedení ČSSD po jejich sjezdu 18. února, a budeme vyjednávat dál tam, kde to má smysl,“ prohlásil, současně však odmítl, že by existoval hojně zmiňovaný „mocenský pakt“ mezi ním a Pražským hradem.

Díky dominantní pozici prezidenta v českém ústavním pořádku vznikne Zemanova koalice stran, které ho podporovaly. Nejblíž je zde scénář, o kterém prezident mluví, to znamená Babiš s KSČM a ČSSD, pokud zvítězí křídlo, které reprezentuje Milan Chovanec.
Jiří Pospíšil
předseda TOP 09

Vondráček: Občané zvolili klid

Ve prospěch Zemana hovořil i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který se při hlasování držel stranického doporučení, jakkoliv před pěti lety volil Karla Schwarzenberga a o Zemanovi mluvil jako o závanu opoziční smlouvy.

„Ne, že bych byl vroucí, ale pragmatický volič Miloše Zemana. Neměl protikandidáta, který by vyhovoval více,“ řekl ve vysílání ČT a k výsledku volby dodal: „Je zde touha občanů po stabilitě a kontinuitě. Ačkoliv tady byla nabízená změna, nepřáli si ji. Bylo to antizemanovství a nestačilo to. Pro mě je to signál, že lidé chtějí, aby byl klid.“

SPD, KSČM i část ČSSD se těší na přehlednou politiku

SPD se před volbami vyslovila pro Zemana a šéf hnutí Tomio Okamura se osobně účastnil oslav ve štábu vítězného kandidáta. „Je vidět, že v České republice je čím dál víc občanů, kteří mají kritické myšlení, kteří si dokáží vyhodnotit situaci,“ reagoval na výsledky voleb. „Pan prezident Zeman je kandidát, který prosazuje přímou demokracii, je protiimigrační, je protiislámský, má vlastenecké cítění, je nesmiřitelným bojovníkem s mezinárodním terorismem. Můžeme se těšit na spoustu zajímavé práce.“

„Prezidentská volba potvrdila sněmovní volby. Potvrdila směřování k přímé demokracii, k otázkám národního státu,“ doplnil v Událostech, komentářích poslanec SPD Jiří Kobza. „Problém je skupina samozvaných elit a novinářů, kteří okamžitě ostrakizují každého, kdo si dovolí mít národní názor.“

Události, komentáře: Politická scéna hodnotí Zemanovo vítězství (zdroj: ČT24)

KSČM vítá rozhodnutí voličů obdobně jako SPD – ostatně, stejně jako okamurovci Zemana před druhým kolem podpořili i komunisté. „Jsem rád, že mohu popřát Miloši Zemanovi k znovuzvolení prezidentem České republiky. Občané se rozhodli pro stabilitu, prosperitu a pokračování úspěšného rozvoje ve všech oblastech našeho života,“ reagoval na výsledky voleb předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Dolních deset milionů vyhrálo nad horními deseti tisíci, nehledě na to, že mediální přesilovka se hrála ve jménu horních deseti tisíc,“ dodal v ČT druhý muž strany Josef Skála. „Za hlavní rušivý moment považuji kampaň, která z větší poloviny státu dělá retardovaná, nevzdělaná, méně ušlechtilá nemehla.“

ČSSD před hlasováním svým voličům doporučení nedávala a ani stranické špičky nebyly ve svém názoru na ideálního hradního kandidáta jednotné. Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který sociální demokraty řídí až do volby nového vedení na únorovém sjezdu, nicméně opakovaně podpořil současnou hlavu státu a sčítání hlasů se Zemanem sledoval i v salonku jeho volebního štábu.

„Jsem rád, že vyhrál. S Milošem Zemanem nás čeká budoucnost, kterou si umíme představit. Je to předvídatelná politika, nemusí se všem všechno líbit, ale víme, kam jdeme,“ uvedl k výsledkům. „Doufám, že pan prezident začne naplňovat smířlivější politiku a hledání shody ve společnosti,“ dodal s tím, že staronový prezident by měl zavítat i na stranický volební sjezd.

Piráti akcentují, že prezident nemá zásadní pravomoci a že opravdová politika se odehrává ve vládě a sněmovně. „Nezapomínejme, že ČR je parlamentní demokracií,“ uvedl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš a dodal, že doufá, že si lidé uvědomí, že prezidentské volby skončily, a společnost se nebude dále štěpit. Nyní Bartoš čeká, jak se bude dál vyvíjet vztah mezi Zemanem a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a skládání nové vlády. Hlava státu až dosud vycházela Babišovi vstříc.

Pravý střed: Přežijeme to, ale budeme muset střežit ústavu

ODS před druhým kolem podporovala Jiřího Drahoše a Zemanovu setrvání na Hradě chtěla zabránit. K rozhodnutí voličů se proto staví rezervovaně, třebaže stranický šéf Petr Fiala prezidentovi pogratuloval k vítězství. „Přeji České republice, aby znovuzvolený prezident v příštím období pomáhal jejím nejlepším zájmům – doma i v zahraničí. Abychom mohli mluvit i o důstojnosti úřadu, i o úctě k ústavě,“ uvedl.

Neúspěšného kandidáta ocenil za korektně vedenou kampaň a vyrovnaný souboj. Nestor občanských demokratů a senátor Jaroslav Kubera nicméně v Událostech, komentářích upozornil, že podpora Zemanova protikandidáta nebyla jednoznačná. „Podpora Jiřího Drahoše na kongresu byla daná pouze tím, že to řekl pan předseda a ostatní byli loajální. V kuloárech byste se dozvěděli, že to byla Sofiina volba.“

KDU-ČSL stála ve volebním klání rovněž za Jiřím Drahošem. Stranický šéf Pavel Bělobrádek po oznámení výsledků Zemanovi pogratuloval a dodal, že doufá v to, že prezident bude v novém volebním období spojovat společnost víc, než se mu to dařilo dosud. Expresivnější reakce přišla od někdejšího ministra kultury Daniela Hermana: „Lež a nenávist opět zvítězily nad pravdou a láskou.“

„Stejně jako před pěti lety zvítězil čirý populismus. Tehdy to bylo mrtvé téma sudetských Němců, protože nikdo z nich si zde nechtěl nic nárokovat a prezident o tomto ani kompetentně nerozhoduje. Letos to bylo téma migrace, ačkoliv o těchto věcech rozhoduje vláda a parlament,“ prohlásil místopředseda lidovců Marian Jurečka. „Nastolilo se téma, které s agendou úřadu nemá souvislost, ale mnozí voliči to neumí rozlišit.“

TOP 09, jejíž špičky patří k dlouhodobým kritikům současného prezidenta, hodnotí výsledek skepticky. Předseda strany Jiří Pospíšil sice Zemanovi poblahopřál se slovy, že respektuje demokratickou volbu, podle svého dřívějšího vyjádření ale stál o proevropského prezidenta – Jiřího Drahoše. Šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek doplnil, že naděje na změnu na Hradě zhasla. „Zajisté to přežijeme jako dosud vše. Leč náprava škod, ke kterým dojde, nebude ani snadný, ani rychlý proces.“

Starostové a nezávislí stejně jako všechny ostatní sněmovní strany napravo od středu podporovali Zemanova protikandidáta. „Díky všem, kteří šli k volbám, a především těm, kteří hlasovali pro změnu v čele země. Je to čestná a důstojná prohra. Tak zle není,“ komentoval voličské rozhodnutí předseda STAN Petr Gazdík. „Budeme jen muset daleko více hlídat naši ústavu. Prezident má omezené pravomoci, bude pracné ho v nich udržet. Ale dáme to,“ dodal Jan Farský. 

Gratulace Zemanových podporovatelů

Neúspěšní kandidáti z prvního kola volby, kteří stáli za Milošem Zemanem, hlas voličstva uvítali. „Prezident Zeman má biblické ‚jasné ano-ano, ne-ne‘. Ne přijímání ilegálních migrantů, obzvláště ne z muslimských zemí. U pana profesora Drahoše to nebylo jasné,“ komentoval hlasování Petr Hannig, podle kterého někdejšímu předsedovi Akademie věd uškodil i konfrontační styl v debatě na ČT.

Jiří Hynek, který se rovněž vyslovil pro Zemanovu podporu, ocenil vysokou volební účast a poznamenal, že rozhodování o volbě pro něj nebylo snadné. „I kdyby vyhrál jak prezident Zeman, tak pan profesor Drahoš, pro mě by to byli oba moji prezidenti, protože by to byla vůle většiny,“ řekl. 

Zklamání kandidátů na straně Drahoše

Od kandidátů podporujících Drahoše pak zaznívala převážně skepse. Diplomat Pavel Fischer, který skončil před čtrnácti dny třetí, označil výsledek hlasování za zklamání. „Sluší se blahopřát Miloši Zemanovi, přestože mým favoritem v druhém kole byl Jiří Drahoš. Občané vysokou účastí v těchto volbách prokázali svůj zájem o budoucnost naší země a to je pro mě povzbuzením. Tím spíše hodlám pokračovat ve veřejném působení,“ napsal Fischer.

„Udělal jsem všechno pro to, aby zvítězil jiný kandidát než pan inženýr Zeman, nicméně, zvítězil-li on, bude i mým prezidentem,“ řekl k průběhu voleb textař Michal Horáček, který Drahoše veřejně podpořil na mítincích v Praze, Brně i Ostravě.

Z voličských táborů, které dokázali shromáždit neúspěšní kandidáti podporující Drahoše, přitom k Zemanovi migrovalo nejvíc voličů právě od Horáčka. „Jsou to svéprávní dospělí voliči a dají hlas, komu chtějí,“ reagoval neúspěšný uchazeč o Hrad. „Udělal jsem vše pro to, abych je požádal, aby podpořili jiného kandidáta, nicméně jsou svrchovaní.“

Podle lékaře Marka Hilšera Miloš Zeman nepředstavuje pro republiku dobrou perspektivu, jako „spíš setrvávání status quo a možná regres, co se týče rozvoje demokracie“. Staronová hlava státu totiž podle něj nemá energii dodávat společnosti nové impulsy. „V tomhle ohledu to vnímám jako řeckou tragédii, kdy lidé spíše volili poznané zlo než nepoznané dobro,“ konstatoval s tím, že se kvůli Zemanovu vítězství hodlá nadále veřejně angažovat. 

Zdrženlivé české hlasy z Bruselu

Volbu komentovaly i bývalé výrazné tváře hnutí ANO, které v současnosti působí v evropských strukturách. Eurokomisařka Věra Jourová na Twitteru Zemanovi stručně poblahopřála s větou „Občané rozhodli.“ Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který se s ANO před časem rozešel, prezidentovi neblahopřál a místo toho poděkoval těm, kdo „udělali maximum pro změnu“.

S ANO se totiž Telička rozešel právě kvůli vstřícnému postoji k Zemanovi, ze stejného důvodu ukončil svou spolupráci s ANO europoslanec Petr Ježek a bez nadšení hodnotila výsledek voleb i europoslankyně za ANO Martina Dlabajová. „Přeji si, abychom se přestali nálepkovat a navzájem se urážet. Jsme jeden národ a pouze sjednocení můžeme hrdě vystupovat také v zahraničí a prosazovat se tak jako aktivní a silný člen Evropské unie.“