ANO zahájilo kampaň. Slibuje vyšší důchody a platy i konsolidaci financí

Události: Hnutí ANO zahájilo kampaň (zdroj: ČT24)

Vládní hnutí ANO zahájilo kampaň před sněmovními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října. Post premiéra bude obhajovat Andrej Babiš, mezi lídry krajských kandidátek jsou i další čtyři členové vlády a také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Andrej Babiš i místopředsedové jeho vlády Alena Schillerová a Karel Havlíček se ve svých projevech při zahájení kampaně ANO vymezovali vůči plánům jiných stran, v prvé řadě koalice Pirátů a STAN, zároveň rekapitulovali své plány do budoucna a zdůraznili některé výsledky své vlády.

Hnutí shrnulo volební program hesly „Až do roztrhání těla!“ a „Ten jediný program, který potřebujete“. Podle Babiše plánuje ANO zvýšit důchody v průměru na 20 tisíc korun, ale i platy ve zdravotnictví nebo v hasičském i policejním sboru, školství či armádě. Zároveň se nechystá zvyšovat daně.

Alena Schillerová, která je v nynějším kabinetu ministryní financí, avizovala změnu daňového mixu, chce prosadit zdanění globálních společností a omezovat daňové výjimky. „Naše zadlužení je hluboko pod evropským průměrem,“ dodala.

Zahájení kampaně hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Pět členů vlády v čele kandidátek

Schillerová stane v čele kandidátky ANO v Jihomoravském kraji, šéf hnutí Babiš v Ústeckém kraji. Z členů vlády kandidují jako lídři kandidátek ještě ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček ve Středočeském kraji, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v Královéhradeckém kraji a ministr životního prostředí Richard Brabec na jihu Čech. Ve Zlínském kraji bude v čele kandidátky předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

V Moravskoslezském kraji bude jedničkou Ivo Vondrák, který jako jediný hejtman za ANO dokázal po loňských krajských volbách obhájit funkci. Bývalý hejtman Ladislav Okleštěk bude lídrem v Olomouckém kraji. Na Vysočině povede kandidátku vládního hnutí Drahoslav Ryba, který byl do poloviny července generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR.

Posty ve sněmovně budou dále z pozic lídrů obhajovat nynější poslanci Patrik Nacher v Praze, Jana Pastuchová v Libereckém kraji, Jana Mračková Vildumetzová v Karlovarském kraji a David Kasal v Pardubickém kraji. V Plzeňském kraji bude na prvním místě kandidátky ANO ředitelka Alzheimer centra Ilona Mádlová.

Konflikt na mítinku

Premiéra na zahájení kampaně konfrontoval jeho syn Andrej Babiš mladší. Svému otci veřejně oznámil, že je psychicky v pořádku, a vyčetl mu někdejší pobyt na Krymu. Právě o své cestě na Rusy ovládaný poloostrov i o kauze Čapí hnízdo bude Babiš junior v příštích dnech vypovídat na policii, jak sám informoval. Předseda vlády dlouhodobě odmítá, že by ho na Krym kvůli případu Čapí hnízdo nechal zavléct. Dřív uvedl, že jeho syn trpí schizofrenií. Ve čtvrtek reagoval: „Bohužel zneužili jeho stav a já ani o tom nechci moc mluvit. Já mám čisté svědomí. Já jsem se o syna celý život staral.“

ANO se v posledních průzkumech vrátilo do čela, odkud ho na jaře sesadila koalice Pirátů a STAN. Podle srpnového průzkumu agentury Kantar pro ČT by hnutí získalo přes 27 procent hlasů, opoziční koalice Pirátů a STAN a stejně tak i Spolu po 21 procentech. Podobný výsledek měl i červencový průzkum Medianu. V červencovém volebním modelu CVVM bylo ANO rovněž na prvním místě, byť s 23 procenty mělo na opoziční koalice menší náskok.