Model Kantaru: ANO strmě roste, opoziční koalice se přetahují o druhou pozici

Pokud by se v srpnu konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Obě konkurenční koalice – Piráti a Starostové a koalice Spolu – by získaly shodně po 21 procentech. S jasnou převahou by nyní ANO vyhrálo i ve chvíli, kdy by jednotlivé strany kandidovaly samostatně.

Agentura vypracovává dvě varianty volebních modelů: pro situaci, kdy část stran a hnutí kandiduje ve volebních koalicích, a současně i pro případ, kdy by každý ze subjektů kandidoval samostatně.

V případě modelu s koalicemi vítězilo v srpnu hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta hlasů, které v porovnání s posledním červnovým šetřením prudce posílilo (o šest procentních bodů) a předstihlo dosud vedoucí koalici Pirátů a Starostů. Ta se momentálně dělí o druhou pozici s koalicí Spolu občanských demokratů, lidovců a TOP 09.

Model oběma subjektům přisoudil shodně 21 procent hlasů, což je (o dva a půl, respektive tři procentní body) horší výsledek než před prázdninami, a jak Kantar poznamenává, „u koalice Pirátů a Starostů jde pokles za oběma subjekty, u koalice Spolu pak především za TOP 09“.

Do sněmovny by se podle tohoto modelu dostala ještě Svoboda a přímá demokracie s deseti procenty, i ta ale mírně ztratila. Na poslanecké mandáty by dále dosáhla Přísaha Roberta Šlachty se šesti procenty a Komunistická strana Čech a Moravy s pěti procenty hlasů. Dosud vládní ČSSD by do dolní komory s předpokládaným ziskem 3,5 procenta hlasů neprošla.

Propad Pirátů, mizení ČSSD

Druhá verze modelu, která už nepočítá s existencí koalic a zohledňuje solitérní kandidatury jednotlivých stran, rovněž přisuzuje vítězství hnutí ANO; získalo by 26,5 procenta hlasů, což oproti červnovým ziskům představuje nárůst o více než šest procentních bodů.

Druzí by se umístili Piráti s 12 procenty a autoři modelu poznamenávají, že u strany pozorují pokračující úbytek příznivců: „Oproti červnu ztratili další dva procentní body. Jejich příznivci se přesouvají ponejvíce k ODS a ANO, tedy ke stranám, od kterých Piráti dříve čerpali nejvíce. Jako důvod stéle rezonují programové záležitosti, respondenti rovněž zmiňují slabou předvolební kampaň.“

Třetí příčku v modelu obsadila občanská demokracie s 11,5 procenta následovaná Starosty (10,5 procenta) a SPD (9,5 procenta). Do sněmovny by zřejmě vstoupila i Přísaha Roberta Šlachty (5,5 procenta) a TOP 09 a komunisté (shodně po pěti procentech), lidovci se 4,5 procenta stojí těsně pod uzavírací klauzulí; tyto výsledky se nicméně pohybují v rámci statistické chyby, která se u stran s nižším ziskem pohybuje na úrovni plus minus jednoho procenta.

Sociální demokracie by se ani v tomto modelu do sněmovny nedostala.

Volební model - strany samostatně
Zdroj: 2. 8. až 13. 8. 2021/stat. chyba ± 1/0 p. b. až ± 3/4 p. b./Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/951 resp.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 72. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 2. 8. až 13. 8. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 913 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 951 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,4 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.