Obce se začínají připravovat na sněmovní volby

Do voleb zbývají dva měsíce (zdroj: ČT24)

Přesně dva měsíce zbývají do sněmovních voleb. Hlasování začne 8. října. Lidé budou mít na výběr dvaadvacet politických subjektů, méně než před čtyřmi lety. Krajští úředníci teď kontrolují jednotlivé kandidátní listiny. A začínají také přípravy v obcích. Rozhodující pro ně bude, jestli zůstane v platnosti stav pandemické pohotovosti.

To, zda bude pandemická pohotovost pokračovat, by mělo být jasné v polovině září. Resort zdravotnictví bude prodloužení prosazovat. „Zatím pandemický stav běží, stále zrušen není. Já si myslím, že by ideálně do voleb měl být udržen, i vzhledem k situaci, která se zkrátka může v průběhu září, a viděli jsme to v minulém roce, zhoršit,“ konstatuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pandemická pohotovost by znamenala opět i speciální volební místa pro lidi v izolaci nebo karanténě. Stejně jako vloni během krajských voleb by existovala takzvaná drive-in místa. Mělo by jich být 81 a opět s nimi má pomoci armáda.

„Na rozdíl od loňských krajských voleb by letos vojáci měli pouze technicky zajišťovat drive-in stanoviště, neměli by být ve volebních komisích a neměli by s urnami chodit za lidmi,“ upřesňuje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Co je dané už teď, jsou přísná hygienická opatření ve volebních místnostech. Kromě dezinfekce se počítá i s tím, že lidé budou muset mít roušky nebo respirátory.

Jejich stav už zkontroloval například starosta Klášterní Skalice na Kolínsku. A ze seznamu povinností dva měsíce před volbami odškrtává další položky. „Oslovil jsem stávající členy komise pro volby, místní občané nebo členové komise rádi přijdou. V současnosti už je povinnost stanovit počet členů komise, ta bude pětičlenná,“ říká starosta Jaroslav Lukeš (nestr).

V Klášterní Skalici žije asi 130 lidí, pravidelně k volbám chodí necelá stovka z nich. Hlasují na tradičním místě, na radnici v jednací místnosti.

Pro hlasování v zahraničí musí lidé požádat o zápis do seznamu

Srpen je důležitý ale hlavně pro politické strany. Úředníci od tohoto týdne kontrolují, jestli jsou údaje na odevzdaných kandidátkách správné. Až 21. srpna je definitivně zaregistrují. Pak dostanou strany číslo, pod kterým je voliči najdou na hlasovacích lístcích.

„Na ministerstvo vnitra se informace o zaregistrovaných i podaných kandidátních listinách dostane před losováním čísel listin, které proběhne 24. srpna. V návaznosti na registrace a také na případné soudní přezkumy potom bude muset ministerstvo hlavně zajistit tisk hlasovacích lístků, takže to nás čeká v průběhu září,“ přiblížil náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy Petr Vokáč.

Harmonogram příprav k volbám
Zdroj: ČT24

A termíny by si měli hlídat i lidé, kteří chtějí hlasovat v zahraničí. Musejí dopředu zažádat o zápis do Zvláštního seznamu voličů. Čas na to mají do 29. srpna. To lidé, kteří chtějí volit v Česku, ale mimo své trvalé bydliště, mají se žádostí o voličský průkaz ještě čas. Vyřídit si ho musí nejpozději do 1. října.