168 hodin: Konvoj přivezl na Ukrajinu pomoc, medaili i vlajku potřísněnou krví

168 hodin: Cesta na východ (zdroj: ČT24)

Na Ukrajinu sužovanou ruskou válečnou agresí se z Česka vydal humanitární konvoj. Vezl náklad pořízený ze sbírky, která vynesla 4,5 milionu korun. Obsahovala mimo jiné pozemní dron, osobní auto a medaili pro matku padlého česko-ukrajinského vojáka. Vezl i českou, respektive československou vlajku potřísněnou krví ze sovětské invaze z roku 1968. S konvojem cestoval i reportér 168 hodin David Sebíň.

S humanitární pomocí organizace Post Bellum odjely na Ukrajinu z pražské Bubenče dvě dodávky a jedno terénní auto. Od začátku bylo v plánu, že se vrátí jen jedna dodávka, zatímco zbylá vozidla na Ukrajině zůstanou a poslouží jako provizorní sanitky. V jednom případě ani nebylo zbytí – auto se z Ukrajiny ani vrátit nemohlo, protože se mu před Kyjevem ulomilo kolo.

Pomoc na Ukrajinu se ale dovézt podařilo. Část předali pracovníci organizace v Kyjevě, část v Buče. Další zastávka byla u matky česko-ukrajinského vojáka, který padl na frontě. Nyní s konvojem přicestoval zástupce Vojenské kanceláře prezidenta republiky Otakar Foltýn, aby jí předal medaili od hlavy českého státu. Foltýn pak odcestoval s ukrajinskými vojáky na frontu do Doněcké oblasti, kde jim předal československou vlajku potřísněnou krví zraněných při invazi v roce 1968.

„Vlajku měl u sebe záchranář, který 21. srpna 1968 ošetřoval postřelené lidi u Národního muzea a Českého rozhlasu. Vlajkou utřel jejich krev. Ruská invaze v roce 1968 i přepadení Ukrajiny spolu mají společné to, že malý byl přepaden větším,“ řekl Foltýn k vlajce a symbolice její přítomnosti na frontě.