Horká voda, líh nebo ozon. Města ve Zlínském kraji dezinfikují veřejně přístupná místa různě

Města ve Zlínském kraji dezinfikují veřejně přístupná místa. Snaží se tak snížit riziko šíření koronavirové nákazy. Například ve Vsetíně hasiči ošetřili lihovým postřikem nádraží, náměstí a sídliště. Technické služby ve Zlíně zase používají horkou vodu. V Kroměříži dezinfikují prostory radnice ozonem.

Dobrovolní hasiči ve Vsetíně vyrazili s lihovou dezinfekcí večer na místa, kde bývá ve dne nejvíc lidí. „My máme předem stanovené trasy. Začínají na autobusovém a vlakovém nádraží a potom jdou hasiči hlavními ulicemi směrem na náměstí, do parku, potom projdou všechna sídliště,“ popsal starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Za tři hodiny spotřebovali hasiči sto litrů dezinfekce. Během druhé vlny koronaviru nezávisle na hasičích opakovaně čistí Vsetín i členky Českého červeného kříže.

Ve Zlíně vsadili na páru. Technické služby pořídily přístroj původně proto, aby město zbavoval žvýkaček a vandalských čmáranic. V době covidové se ale hodí i proti virům. „Je to vysokotlaký horkovodní čistič. Velmi zjednodušeně, je to horká tlaková voda při teplotě 80 až 95 stupňů. Čistíme pouze tlakem bez příměsí chemikálií,“ řekl ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch.

V Kroměříži po pracovní době dezinfikují vnitřní prostory radnice ozonem. „Soustředíme se hlavně na místa, kde je největší pohyb veřejnosti. Jsou to čekárny a místa pro vyřizování pasů a občanek,“ vysvětlil místostarosta Kroměříže Vratislav Krejčíř (Piráti). Kroměřížský městský úřad nově pořídil pět přenosných ozonérů.