Hovory od bazénku Škromachovi v boji o Senát nepomohly. Jasný favorit jednoznačně prohrál

Dosavadní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach svůj mandát neobhájil (zdroj: ČT24)

Zřejmě největší volební prohru senátních voleb sklidil dosavadní místopředseda Senátu a výrazná postava ČSSD Zdeněk Škromach. Na Hodonínsku prohrál svůj duel se starostkou Ratíškovic Annou Hubáčkovou, kterou jako nestraničku nominovalo KDU-ČSL. Od prvních okamžiků, kdy Český statistický úřad začal zveřejňovat první výsledky sčítání na Hodonínsku, bylo zřejmé, kdo tam bude vítězem. Anna Hubáčková získala nakonec 68 procent hlasů, zatímco Škromach 32 procent.

Zdeněk Škromach, který se v posledních měsících netajil svými ambicemi kandidovat v příštích prezidentských volbách, dostal od voličů signál, že by nemusel uspět.

Nepomohly mu ani osobní aktivity na sociálních sítích, kdy se bodře snažil promlouvat se sklenicí vína v ruce u svého bazénku v Hodoníně, nebo napodobovat televizní pořady o vaření. Rozruch vzbudila také jeho selfie fotografie, kterou si pořídil během tryzny v Terezíně a poté ji dál šířil.

„Zdeněk Škromach si svůj mediální obraz budoval sám a sázkové kanceláře ho označovaly za jednoznačného favorita. Nakonec ale vyšlo najevo, že ta popularita, kterou si na sociálních sítích vytvořil, byla jen taková fata morgána,“ uvedl politolog Milan Znoj z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Možná se také ukázalo, že voliči nepotřebují, aby politici vařili, a selhala také jeho rétorika proti imigrantům, kterou Zdeněk Škromach zvolil.“

„Musím si to rozebrat“

Samotný Škromach nechtěl v rozhovoru pro Českou televizi svůj neúspěch podrobněji rozebírat a několikrát zopakoval, že jde o rozhodnutí voličů, které musí respektovat.

„Jsem rád, že jsem postoupil do druhého kola. Jednou vyhrajete, jindy ne. Co budu dělat dál, o tom se teprve rozhodnu. Tak to v životě chodí, je třeba s pokorou přijmout vůli občanů,“ uvedl Škromach.

Podle svých vyjádření si nemyslí, že by na prohru mělo vliv jeho spojování se stranickým kolegou a výrazným poraženým krajských voleb jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. „O důvodech prohry se můžeme bavit, až si ty výsledky podrobně rozebereme,“ sdělil pouze.

Škromach byl ministrem práce i místopředsedou vlády

Škromach byl opakovaně místopředsedou sociální demokracie, na funkci ale před třemi lety rezignoval poté, co vyšla najevo jeho účast na utajované schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech po sněmovních volbách.

Byl ministrem práce a sociálních věcí, působil i jako místopředseda vlády. V osmdesátých letech byl členem Komunistické strany Československa, po roce 1989 se začal angažovat v odborech a do ČSSD vstoupil v roce 1995.

V následujícím roce se stal poslancem, kterým byl nepřetržitě do zvolení senátorem v roce 2010. Mezi jeho předvolební témata patřilo vybudování silničních obchvatů v regionu, rozvoj turistiky nebo přizpůsobení průmyslových zón menším firmám.

Starostka Ratíškovic Anna Hubáčková vede obec od roku 2014, předtím řadu let pracovala jako úřednice. V devadesátých letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, na přelomu tisíciletí stanula v čele téhož odboru na kraji, kde pracovala až do svého vstupu do politiky.

„Rád bych popřál paní Aničce Hubáčkové k úspěchu. Pro mě výzva, začínám opět od nuly. Hezký zbytek víkendu,“ vzkázal na svém facebooku v sobotu odpoledne Škromach.