STAN a ODS jednají o vedení horní komory. Pro setrvání Vystrčila se vyslovil místopředseda TOP 09

O obsazení postu předsedy Senátu jednají dvě nejsilnější strany horní komory, Starostové a nezávislí s občanskými demokraty. Předsedou by měl podle senátora TOP 09 a prvního místopředsedy této strany Tomáše Czernina zůstat i v dalším období Miloš Vystrčil (ODS). V současnosti jsou senátoři TOP 09 členy senátorského klubu STAN, který po letošních volbách posílil a podle zvyklostí by měl mít hlavní nárok na obsazení postu předsedy horní komory.

Czernin uvedl, že tradici nezavrhuje, ale nebylo by podle něj rozumné, aby Vystrčil vedl horní komoru jen osm měsíců. Vystrčil byl zvolen v únoru potom, co náhle zemřel jeho předchůdce ve funkci Jaroslav Kubera (ODS). „Myslím, že to, co se dělo v posledních měsících, zejména návštěva Tchaj-wanu, je silným důvodem, aby Miloš Vystrčil zůstal předsedou,“ uvedl Czernin. Vystrčil se podle něho ukázal jako státotvorný a měl by mít příležitost pokračovat.

Předseda STAN Vít Rakušan po zveřejnění výsledků senátních voleb uvedl, že hnutí je připraveno kandidáta na šéfa horní komory navrhnout. Vycházet ale podle něho bude z názoru senátorského klubu Starostů. Zástupci klubu zahájili v pondělí odpoledne vyjednávání s občanskými demokraty, kteří by měli mít druhou nejsilnější frakci.

TOP 09 uvažuje o vlastním senátorském klubu

Jaké ale bude rozložení sil v Senátu, zatím zcela jisté není. U několika nově zvolených členů horní komory je nejasné, do jakého klubu vstoupí. Otázky panují podle politologa Masarykovy univerzity Stanislava Balíka hlavně v případě senátorů za TOP 09, kteří jsou v současnosti členy klubu STAN. „Je těžko říct, jestli zůstanou v klubu, vytvoří nový klub nebo možná přejdou k ODS,“ uvedl Balík.

TOP 09 během volebního víkendu v horní komoře posílilo. Podle Czernina také strana musí být v Senátu víc vidět. „Chci, aby TOP 09 byla minimálně v názvu subjektu, v němž budeme,“ řekl. Nevyloučil ani založení samostatného klubu, který ale musí mít nejméně pět členů, strana zatím disponuje čtyřmi. Přesun senátorů TOP 09 do jiného klubu by vedl k oslabení klubu STAN.

Vystrčil jako symbol opozice

Vystrčil by mohl v čele horní komory zůstat ale i v případě, že by ODS nedosáhla nejsilnějšího klubu. Podle politologa a sociologa Daniela Kunštáta z Vysoké školy CEVRO Institut se Vystrčil stal symbolem opozice vůči domácí i zahraniční politice, a to jak ve vztahu k vládní koalici, tak ve vztahu k prezidentovi.

„Vystrčil je zosobněním odporu liberálních politických sil vůči duu Babiš–Zeman, které dnes dominuje české politice. Nejsem si jist, zda bude v Senátu v tuto chvíli existovat dostatečná vůle k personální změně,“ uvedl Kunštát. V případě, že by Vystrčil zůstal v čele horní komory, očekává Kunštát posílení STAN ve vedení Senátu i senátorských výborů.

Podle politologa Západočeské univerzity v Plzni Přemysla Rosůlka ale ani případné postavení kandidáta STAN proti Vystrčilovi nemusí být čteno jako „opoziční vzpoura“. „Po úmrtí Kubery taky kandidoval proti panu Vystrčilovi kandidát za STAN a nic to neznamenalo. STAN může svoji kandidaturu i stáhnout, případně se může dohodnout s ODS,“ řekl Rosůlek.

„Jistou pozici Vystrčil v tuto chvíli nemá. Na druhou stranu jakákoliv volba ze STAN by nebyla tragédií ani pro opoziční tábor, ani pro rozmíšky v Senátu,“ dodal politolog.