Občas to bez kumulace funkcí nejde, říká Havlíček

Interview ČT24: Místopředseda ANO Karel Havlíček (zdroj: ČT24)

„Můžeme získat až sedm nebo osm hejtmanských postů, samozřejmě ještě dochází k finálním jednáním, ale nevypadá to špatně,“ řekl v Interview ČT24 místopředseda ANO Karel Havlíček. Hnutí se podle něj chce ideálně vyhnout kumulaci funkcí, ale přiznává, že to ve všech případech nebude možné. Pokud se ANO dostane do vedení Středočeského kraje, je připraven nastoupit do zastupitelstva, předeslal. Ve volbách získal dvanáct tisíc preferenčních hlasů. „Hejtmanem být nechci, voliči tohle vědí a chtěli mi jen vyjádřit podporu,“ myslí si Havlíček.

Po krajských a senátních volbách se mnoho kandidátů ANO ocitlo v situaci, kdy jim hrozí kumulace funkcí. Jednou z nich je Jana Mračková Vildumetzová, která byla v prvním kole voleb zvolena senátorkou a zároveň je jedničkou ANO v Karlovarském kraji, kde hnutí získalo nadpoloviční většinu mandátů. „Ještě nevím, jakou pozici si Mračková Vildumetzová vybere. Budeme s ní o tom mluvit,“ nastínil Havlíček.

V podobné situaci je i Josef Bělica, který jakožto poslanec a primátor Havířova po volbách může získat post hejtmana. „V minulosti jsme měli asi idealistickou představu o tom, že nebudeme v žádném případě kumulovat funkce, ale docílit toho je velmi obtížné. Snažíme se v první řadě obsadit všechny politické pozice od starostů, zastupitelů kraje, senátorů a poslanců prověřenými lidmi, kteří tu práci profesně zvládnou,“ vysvětlil Havlíček.

Před čtyřmi lety o tomto tématu promluvil tehdejší předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, který kumulaci funkcí kritizoval. „Samozřejmě z kumulace nejsme nadšení, ale občas to jinak nejde,“ poznamenal Havlíček. „V takovém případě je nutný dobrý management a rozvržení práce. Sám jsem zastával funkci tří ministrů a odvedl jsem tu práci stejně dobře, jak ji teď odvádějí tři různí lidé,“ je přesvědčen.

Situace jako tu s Mračkovou Vildumetzovou nebo Josefem Bělicou chce hnutí posuzovat individuálně. „Ideální by samozřejmě bylo, aby měl každý jen jednu funkci, ale to nebude možné,“ předeslal bývalý vicepremiér.

Kontaktní kampaň se nám vyplatila, míní místopředseda

„Kandidátky v krajských volbách jsme postavili především na šikovných lidech z regionů, kteří nejsou tak známí, ale mají svůj lokální respekt – například primátor Boleslavi Jiří Bouška,“ shrnul Havlíček. Myslí si, že taktika ukazovat tyto kandidáty v kontaktní kampani společně se známějšími tvářemi se vyplatila.

Místopředseda již dříve proklamoval, že voliči dali jasně najevo, jakého hejtmana chtějí ve Středočeském kraji. Pro ANO hlasovala třetina voličů. Na čelo kandidátky se z posledního místa dostal právě Havlíček s více než dvanácti tisíci preferenčními hlasy.

„Férově jsem dopředu říkal, a myslím si, že i dost jasně, že hejtmanem být nechci. Předpokládám, že voliči mě dobře znají a vědí, že moje ambice směřují spíše k celonárodní politice. Tudíž ty hlasy beru spíše jako symbol podpory, než vyjádření názoru, že mě lidé chtějí na hejtmana,“ uvedl Havlíček. Přesto slíbil, že je připraven do zastupitelstva nastoupit a být spojkou na nejvyšší politiku.

Povolební jednání ve Středočeském kraji označil místopředseda za zapeklité. „Uvidíme, jak se rozhodne koalice SPOLU. V žádném případě nepůjdeme do řízení kraje s hnutím STAN, s jejich stylem vládnutí kraji naprosto nesouhlasíme,“ poznamenal.