Delta už v Česku dominuje. Tvoří až 80 procent případů covidu, oznámil zdravotní ústav

Na základě výsledků z celorepublikově hlášených dat z diskriminačních PCR testů za poslední dva týdny lze říci, že varianta delta je celoplošně dominantní, a to ze 70 až 80 procent, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Experti už dříve předpokládali, že varianta delta v České republice převládne, tyto údaje jsou definitivním potvrzením, že tato situace nastala. 

Nově byl také zachycen výskyt takzvané delta+ (AY.1.) varianty v Jihomoravském kraji. Podle SZÚ jde zatím o jediný záchyt v České republice. „Co se týká v České republice nově zachycené varianty, která nese označení delta plus, v Evropě se tato varianta vyskytla poprvé v dubnu v Anglii a dosud bylo v Evropě osekvenováno 196 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků s tímto genomem. Nakaženou je třicetiletá žena z Jihomoravského kraje. Případ šetřila příslušná krajská hygienická stanice a další výskyt onemocnění nebyl zaznamenán,“ upřesňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Podle údajů za poslední dva týdny se varianta delta plus v Evropě (dle GISAID) nejčastěji vyskytuje v Polsku a Portugalsku. V současnosti nejsou publikována data, jestli se chová jinak, má jiný klinický průběh, nebo jaká jsou její rizika oproti variantě delta.

SZÚ - Varianta delta v ČR dominuje (zdroj: ČT24)

Pondělní zpráva SZÚ také říká, že takzvaná britská varianta, která byla dominantní v minulosti, je nyní zastoupena už zhruba z deseti procent, jihoafrická a brazilská varianta se vyskytují ojediněle – pod jedno procento každá.

Jak nově pojmenovávat varianty covidu
Zdroj: WHO

Laboratoře z celé republiky za poslední dva týdny vyšetřily celkem 1405 ze zachycených SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Na základě dat z různých testovacích sad byla určena příslušnost ke konkrétní variantě viru. Hlášení laboratoří do Informačního systému infekční nemoci (ISIN), který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se podle zprávy SZÚ významně zlepšilo a data tak začínají poskytovat potřebný celorepublikový přehled.

Varianta delta se šíří světem

Mezi evropskými zeměmi, které čelí v souvislosti s mutací delta rozmachu nákazy, jsou Spojené království nebo Portugalsko. Vysoká míra proočkovanosti v obou státech ale mírní dopady nakažlivější varianty. V Británii, kde mají ukončené očkování dvě třetiny dospělých obyvatel, klesla míra úmrtí na počet nakažených na jedno ze 750 případů. Během zimní vlny země registrovala přibližně jedno úmrtí na padesát infekcí. Denní přírůstky aktuálně přesahují 40 tisíc nakažených, což je číslo, které by před zahájením očkování vedlo k přibližně 800 úmrtím za den, ovšem v těchto dnech jsou počty hlášených obětí covidu-19 okolo padesáti.

Zásadní hrozbu tato varianta kvůli tomu, jak rychle se může šířit, představuje pro rozvojové země, které nemají dostatek naočkovaných.