Archeologové nabízejí spolupráci detektorářům. Spouštějí pro ně speciální web

Archeologické ústavy Akademie věd v Brně a Praze od dubna spouštějí internetový portál pro sběr dat ze spolupráce amatérských hledačů s archeology. Má umožnit na jedné straně uspokojit touhu po samostatném amatérském pátrání a zároveň ochránit takto objevené nálezy před zničením. V tiskové zprávě to uvedli zástupci archeologů.

Portál je jedním z modulů Archeologické mapy ČR, kterou oba ústavy spravují. „Amatérským hledačům umožní legální způsob provádění průzkumů pod vedením archeologů a v souladu s platnými zákony. Systém vychází ze zkušeností těch západoevropských zemí, kde podobné systémy evidence artefaktů nalezených zástupci veřejnosti již úspěšně fungují,“ uvedl ředitel pražského Archeologického ústavu.

Spolupracující hledači budou mít díky portálu příležitost být v kontaktu s oborem a dál se vzdělávat. Zároveň mohou své vlastní nálezy snadno a veřejně prezentovat.

Hledači, kteří by se do této aktivity chtěli zapojit, musejí splnit několik podmínek. „Každý zapojený hledač musí být ochoten spolupracovat s archeology z organizací, které jsou v ČR oprávněny provádět archeologické výzkumy. Pod vedením archeologa se každý zájemce musí seznámit se základy práce s nálezy podle profesionálních zásad – zejména jak lokalizovat, popsat a zdokumentovat nález,“ doplnil Balázs Komoróczy z Archeologického ústavu v Brně.

Odborníci upozornili, že amatérští hledači a profesionální archeologové vedle sebe existují od dob prvních sběratelů kuriozit v devatenáctém století. Ideální situace je, když obě strany vzájemně spolupracují, namísto aby soupeřily. Na jihu Moravy se v uplynulých měsících podařilo najít díky amatérským nálezům například válečný hrob z druhé světové války v Kosticích na Břeclavsku nebo malý stříbrný poklad na Brněnsku.