Napětí na oběžné dráze. Tajný americký satelit ohrožují dvě ruské družice

Dvojice ruských satelitů na oběžné dráze kolem Země sleduje americkou špionážní družici. Podle magazínu Time to prohlásil americký generál John Raymond, který stojí v čele nově zformovaných vesmírných sil (Space Force). Ruské aparáty se čas od času přiblíží k americké družici na vzdálenost menší než 160 kilometrů.

„Takové chování hodnotíme jako neobvyklé a znepokojující. Hrozí, že v kosmu vzniknou nebezpečné situace,“ řekl Raymond a dodal, že Spojené státy diplomatickou cestou vyjádřily Moskvě své znepokojení.

Podle Time je to poprvé, kdy armáda USA veřejně oznámila, že americký satelit čelí nebezpečné situaci vyvolané jinou zemí. Podobné vzdušné či námořní střety, nejčastěji ve spojitosti s ruskými letadly či loděmi, ale americké letectvo a námořnictvo hlásí pravidelně.

Úkolem vesmírných sil je organizovat operace ve vesmíru, urychlit technický pokrok a nalézt efektivnější způsoby obrany amerických zařízení ve vesmíru, včetně rozsáhlého uskupení družic, které slouží americkým silám k navigaci, spojení a průzkumu.

Pentagon, Bílý dům i zastánci vlády v Kongresu USA nynější incident považují za důkaz toho, že vesmírné síly Spojené státy potřebují. Jejich vytvoření schválil Kongres loni v prosinci, prezident Donald Trump pak příslušný zákon obratem podepsal. Podle AP Trumpova administrativa reagovala na rostoucí obavy, že by Čína a Rusko mohly rušit, ochromit či dokonce ničit americké družice.

Důležitý satelit

Zajímavé podle Time je, jaká americká družice byla cílem pozorování. Jde o satelit US-224, který se proslavil na podzim roku 2019. Tehdy prezident Trump ukázal veřejnosti strojem pořízenou fotografii, která zachycuje íránské raketové středisko po neúspěšném startu rakety.

Veřejnost i odborníky zaskočilo dokonalé rozlišení snímku – byly na něm vidět i ty nejmenší detaily. Řada expertů tehdy varovala, že prezident prozrazuje informace, které by měly být tajné, a že na to jiné velmoci budou nějak reagovat.

Satelit je zařízením americké tajné služby National Reconnaissance Office, které je v kosmu už od roku 2011. Detaily o jeho povaze jsou přísně utajované, ale spekuluje se, že se jedná o satelit z rodiny KH-11, tedy že patří mezi pozorovací družice, které nahradily staré špionážní družice ze sedmdesátých let dvacátého století.

Tajné je sice téměř všechno, co se těchto satelitů týká, ale něco se přece jen ví. Roku 2011 totiž National Reconnaissance Office darovala americké civilní kosmické agentuře NASA dva vesmírné teleskopy, které měly původně sloužit pro špionážní satelity a byly podle serveru Wired zřejmě spojené právě s programem KH-11.