Indie sestřelila z oběžné dráhy satelit, oznámil premiér Módí. Jako čtvrtá země na světě

Horizont ČT24: Indie se zařadila mezi vesmírné mocnosti (zdroj: ČT24)

Indii se podařilo sestřelit satelit z oběžné dráhy. Oznámil to premiér Naréndra Módí. Indie, která vlastní jaderné zbraně, se po Spojených státech, Rusku a Číně stala teprve čtvrtou zemí, jíž se to podařilo. Úspěšně tak vyzkoušela nový obranný systém. Podle vůdkyně indické opozice je premiérovo oznámení předvolebním divadlem.

Premiér učinil oznámení v živém televizním přenosu, aby mohl oslovit celý národ. „Naši vědci sestřelili satelit umístěný na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů,“ oznámil. „India dosáhla bezprecedentního úspěchu,“ prohlásil také Módí. „Zapsala své jméno jako vesmírná mocnost,“ oslavoval premiér.

Módí zároveň ujistil, že cílem Indie „je zajistit mír, nikoli vyvolat válečnou atmosféru“. „Není to namířené proti žádné zemi,“ zdůraznil předseda vlády, který se chystá na parlamentní volby. Hlasování proběhne v sedmi etapách od 11. dubna do 19. května a výsledky mají být známy 23. května, napsala agentura DPA.

Vůdkyně indické opozice Mamata Banerdžíová už oznámila, že kvůli zprávě o zasažení satelitu podává volební komisi stížnost na premiéra kvůli porušení volebního kodexu chování. „Dnešní oznámení je dalším bezmezným divadlem a veřejným štvaním Módího, který se zoufale snaží získat v době voleb politické body,“ řekla.

V posledních měsících se opět vyhrotilo napětí mezi Indií a sousedním Pákistánem, který je rovněž jadernou mocností. Nejprve v únoru kašmírští separatisté provedli sebevražedný atentát v indické části Kašmíru, který si vyžádal životy více než čtyřiceti členů indické polovojenské policie. Následoval krátký ozbrojený střet, v němž zasáhly i bojové letouny a dělostřelectva.

Trosky se vrátí na zem, slibuje Indie

Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že zkouška rakety byla provedena s cílem zabránit ohrožení stále početnějších indických aparátů ve vesmíru raketami s dlouhým doletem. Upřesnilo také, že test byl proveden na nízké oběžné dráze, aby po něm ve vesmíru nezůstaly žádné trosky a všechny pozůstatky „se během týdnů rozpadly a spadly zpět na Zemi“.

Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Čína v roce 2007 podobně zničila svůj satelit a vytvořila přitom kolem Země největší mračno trosek v historii. Po testu zůstalo v okolí naší planety více než 3000 různých úlomků.

Indie, v níž žije 1,3 miliardy obyvatel, má již léta kromě zbrojního také ambiciózní vesmírný program, který v některých službách nižší cenou konkuruje západním. Indické satelity například pořizují snímky země. Módí minulý rok oznámil, že Indie do 75. výročí získání nezávislosti v roce 2022 vypustí do vesmíru jako čtvrtý stát vlastní loď s posádkou.