Rusko představilo vizi nového kosmického střediska. Dominantou bude věž odkazující k raketě

Ruská kosmická agentura Roskosmos oznámila, že společná pracovní skupina zástupců Moskvy a agentury schválila koncepci budovy Národního kosmického střediska. Stavba připomínající startující raketu by měla vyrůst právě v ruské metropoli. středisko by pak mělo začít fungovat v roce 2022.

„Vytvořili jsme a schválili architektonický koncept a uspořádali jsme soutěž o budovu Národního kosmického střediska. Jeho plocha bude asi 250 tisíc metrů čtverečních. Výška věže, která se stane dominantou komplexu, dosáhne asi 200 metrů. Bude vypadat jako trojboká raketa mířící k nebi,“ oznámili zástupci pracovní skupiny.  

Moderní kosmické centrum o celkové rozloze 6,9 hektaru spojí hlavní specializované organizace, projekční kanceláře i výrobu Roskosmosu. Projekt by měl vytvořit více než 20 tisíc pracovních míst. Už dříve ho podpořil i ruský prezident Vladimír Putin.

Středisko má začít fungovat v roce 2022

„V nadcházejících letech se plánuje výstavba národního kosmického střediska, průmyslového parku a infrastruktury s podniky podnikajícími v leteckém průmyslu,“ vysvětlili zástupci pracovní skupiny.

V současné době se už řeší také otázka dopravní dostupnosti nového centra. Zejména se plánuje rozšíření a rekonstrukce přilehlých stanic metra a také vznik až dvou nových. Projekt realizuje Mosinžprojekt, největší stavební a inženýrský holding v Rusku.